in

Започва кампания за запазване на Централната автогара на Варна

Снимка: Мердин Берберов, "Нова Варна"

От фондация Гея съобщават за медия „Нова Варна“, че стартира Кампания за запазване на Централната автогара във Варна, като архитектурен образец за историята на града.

От фондацията съобщиха, че са отправили искане до бъдещите собственици на сградата. Припомняме, че планът е на мястото да изникне обект на голяма верига магазини.

В съобщението на фондацията се споменава, че сградата притежава качества, функционалност и стил със своята архитектурна, художествена и ансамблова среда, поради което има обществена необходимост да бъде съхранена като част от културното ни наследство. Освен това Централна автогара Варна е била най-големият регионален автотранспортен център на Балканите и е предлагала среда за пътуване, отдих, обслужване, социални услуги за жителите и гостите на Варна. Сградата е осигурявала реализирането на основните пътнически функции на Морската столица като всесезонен туристически център с трайна следа за спецификата в социалното развитие на местното общество.

Ето какво заяви по темата председателят на фондация “Гея” Николай Танчев пред медия „Нова Варна“.

„Първоначално се стремим да убедим собствениците на сградата да съхранят нейната околна среда, атрактивен ансамбъл, откритите пространства, творбите на изкуството. Знакова за този период архитектура в стил модернизъм. Сградата днес има неугледен вид, заради безотговорна поддръжка след приватизацията. Централна автогара е била важен обществен, транспортен център и нейното публично значение е важно за гражданите и гости на Варна. Затова влязохме в общуване с управителния съвет на Лидл в Германия и госпожа Сандра Мут, откъдето ни увериха, че ще окажат влияние на българските си партньори, за да се избере най-устойчивото и приемливо за обществото решение за бъдещето на Централна автогара“, сподели активният граждански застъпник и председател на фондация “Гея” Николай Танчев пред екипа ни.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.