in

Министър Андрей Цеков от Варна: Аспарухов мост не отговаря на съвременните земетръсни норми. Евентуален основен ремонт през 2025г.

Кадър: БНР

Днес в морската ни столица Варна на работно посещение пристигна министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков

Успяха да бъдат обсъдени с местната власт включените за тази година ремонтни дейности по републиканската пътна мрежа в областта и общинските проекти.

Министерството ще инициира сериозни проучвателни работи, за да се предпишат мерки по отношение на свлачищата по Черноморието и Дунавския бряг, подчерта Цеков. По думите му, е необходимо да се направи цялостна стратегия в това отношение.

Предстои сключване на споразумение за конструктивно укрепване на колоните на „Аспарухов мост“, които не отговарят на съвременните изисквания за земетръс, стана още ясно днес.

Според председателя на УС на АПИ инж. Ясен Йорданов основният ремонт на Аспарухов мост не може да бъде отлаган повече във времето. По негови думи съоръжението трябва да бъде приведено към съвременните норми против земетръс.

В момента на територията на Варна и ще се изпълняват инвестиции над 130 милиона за ВиК-инфраструктура, съобщи министър Цеков.

Министърът засегна и темата за бъдещото саниране. По негови думи МРРБ разполага с още 791 млн. лв. и това може да се използва за втория етап на програмата.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/