in

Горещо от Президентството: Радев сезира КС за избора на Атанасова и Белазелков

Снимка: кадър Facebook

Държавният глава на България Румен Радев обяви, че сезира Конституционния съд (КС) срещу избора на новите съдии – Десислава Атанасова и Борислав Белазелков. Президентът призовава да не се пристъпва към клетва преди произнасянето на съда. Ето каква е цялата позиция на Румен Радев:

„Конституцията задължава Народното събрание да спазва принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост при избор на членове на институции. При решенията на Народното събрание за избор на конституционни съдии тези принципи в новоприетия чл. 91б от основния закон бяха нарушени. Те не могат да бъдат заместени от формалните обсъждания и процедури, целящи легитимирането на предварителна договорка между управляващите политически сили.

Пеевски се ядоса на Румен Радев: Да си подаде оставката днес и да си основе проекта

Налице е и съзнателен опит на мнозинството от народните представители да заобиколят решенията на Конституционния съд по отношение на срока на мандата. Неспазването на решенията на Конституционния съд е нарушение на самата Конституция. Подобен подход не може да бъде толериран и крие риск за авторитета на Конституционния съд. От изключителна важност за българската държавност е този авторитет да бъде защитен.

Затова сезирам Конституционния съд с искане за обявяване за противоконституционност на решенията на Народното събрание за избор на конституционни съдии. Призовавам да не се пристъпва към клетвата на новоизбраните конституционни съдии преди самият Конституционен съд да се произнесе по съответствието на техния избор с конституционните процедури и изисквания“.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.