in

4 навика за здрави бъбреци

Кадър: Youtube/Merck Manuals

Бъбреците са органи, предназначени да филтрират кръвта и да отделят токсични вещества под формата на урина. Освен тази функция, те служат и за произвеждане на хормони, които стимулират образуването на нови червени кръвни клетки. Тези органи играят и други жизнено важни роли и по тази причини трябва да се грижим за тях ежедневно. Добре е да придобием някои навици, с които да си гарантираме, че няма да развием опасни бъбречни заболявания.

В случая, какво можем да направим, за да запазим здравето на бъбреците? Отговор на този въпрос дава д-р Лора Парди. Тя препоръчва пиене на повече вода, намаляване на солта, отказ от пушене и избягване на стреса.

“Един често срещан навик, който може да увреди бъбреците ви, е недостатъчното пиене на вода. Дехидратацията може да доведе до натрупване на токсини в тялото, което натоварва органа. Важно е да пиете достатъчно вода, за да поддържате тялото хидратирано и да помогнете на бъбреците да елиминират отпадъците и токсините. Ако сте жадни, тялото ви също е жадно, така че пийте вода”, съветва експертът. “Друг често срещан навик, който може да увреди бъбреците, е консумацията на твърде много сол. Солта може да причини високо кръвно налягане , което може да натовари бъбреците”, казва лекарят. Експертът препоръчва диета с високо съдържание на фибри , като добавяне на повече плодове и зеленчуци към вашата диета, както и ограничаване на приема на сол и мазнини. Ето нейните най-добри съвети:

  • Ограничете животинския протеин и го заменете с растителен , особено ако сте изложени на риск от бъбречно заболяване.
  • Избирайте храни с ниско съдържание на сол и използвайте билки, за да подобрите вкуса на ястията.
  • Опитайте се да приготвите храна сами, за да можете да изберете съставки, които ще ви бъдат полезни.
  • Консервите от месо, зеленчуци и риба се измиват с вода преди употреба.
  • Обърнете внимание на етикетите за хранителни стойности и изберете храни с ниско съдържание на сол и мазнини.

“Пушенето може да причини високо кръвно налягане и да увреди кръвоносните съдове, което с течение на времето води до влошаване на бъбречната функция. Спирането на тютюнопушенето е от решаващо значение за цялостното здраве, включително здравето на бъбреците”, казва д-р Парди. Тя допълва, че стресът, различни заболявания, като високо кръвно налягане, диабет и психични разстройства, които се отразяват негативно на здравето на бъбреците. Експертът препоръчва техники за намаляване на стреса като дълбоко дишане, лека физическа активност като йога, чигонг и тай чи.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/