in

Горещо шкембе в мразовитите дни: Това е най-добрата рецепта

Кадър: Youtube/Свежинка

Без съмнение шкембе чорбата е кралицата на супите. Подходяща както за закуска, така и за вечеря. Задължително блюдо в арсенала на всяка домакиня. Ястието, което е в състояние да размекне и най-твърдия мъж. За тази цел сме ви подготвили рецепта, с която ще превърнете обикновената шкембе чорба в съвършената такава.

Необходими продукти:

  • 1 кг шкембе (телешко или свинско)
  • 50 г краве масло
  • 50 мл олио
  • 1 с. л. червен пипер
  • 1 л прясно мляко
  • 1 ч. л. сол
  • 5 скилидки чесън
  • 1 к. ч. винен оцет

Начин на приготвяне:

Шкембето се почиства и измива. Поставя се в тенджера под налягане, след което се залива с вода и се оставя да се вари 50–60 минути.* Свареното шкембе се охлажда и се нарязва на еднакви малки парчета. Бульонът, който се е получил след варенето на шкембето, задължително се оставя да изстине, за да се отстрани лойта, образувана на повърхността.

В тенджера се загряват маслото и олиото, прибавя се червеният пипер и веднага се наливат млякото и 1 л прецеден бульон от шкембето. Кипва се и се посолява. Накрая се прибавя и нарязаното на малки парчета шкембе. След като чорбата поври няколко минути, се оттегля от огъня.

В хаванче се счукват скилидките чесън и към тях се прибавя оцетът. Шкембето се сервира, като се подправя на вкус със сместа от чесъна и оцета. По желание може да се овкуси и с лют червен пипер.

* В обикновена тенджера варенето трае 2–3 часа.

Съвет:
Много е важно червеният пипер да не се пържи, а веднага да се разреди с млякото и бульона. Пърженият червен пипер вгорчава вкуса на чорбата и дразни лигавицата на стомаха.

БОНУС:
Сложете един телешки кокал при варенето на шкембето за по-богат вкус.

По публикацията работи: С. Христова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/