in

Снежно колоездене в четвъртия най-северен град в света: Хората не се спират пред нищо

Кадър: Youtube/BicycleDutch

Чрез поредица от прости промени град Оулу, граничещ с Лапландия, насърчава своите жители да карат велосипед през дългата, тъмна и снежна зима. Какво могат да научат другите градове от пионера на зимното колоездене?

Свежа зимна сутрин е във финландския крайбрежен град Оулу, четвъртият най-северен град в света, само на 100 км, южно от Арктическия кръг. Снощи имаше снежна буря и днес температурата се движи около -5C (23F), но това не пречи на издръжливите велосипедисти в града, съобщава БиБиСи.

Накъдето и да отидете, хора от всички възрасти минават през пресния сняг, увити в зимни дрехи и сякаш се наслаждават на краткото бледо слънце и хапещо студения въздух.

Оулу, който гордо нарича себе си „зимната столица на колоезденето в света“, е покрит със сняг пет месеца в годината. По време на дълбините на зимата, температурите могат да паднат до -30C, само с четири часа дневна светлина.

Въпреки тези тежки условия, 12% от зимните пътувания се извършват с велосипед в град Оулу. Сравнете това с по-мекия климат на Англия, където целогодишно делът на пътуванията с велосипед е само 2%.

И така, как Оулу спечели репутацията си за поддържане на велосипедистите в движение дори в дълбините на зимата?

„Изминавам с велосипед 27 км [17 мили] всеки ден до работа и щом слънцето грее и снегът отразява светлината, това е прекрасна среда“, казва Хари Ваарала, пътен инженер в град Оулу, който отговаря за популяризирането на ползите от колоезденето за своите жители. „Понякога дори минавам по по-дългия маршрут, през замръзналото езеро. Веднъж усетих, че закъснявам за среща на екипа, успях да се присъединя на време, буквално с помоща на замръзналото езеро.“

Но без подходяща инфраструктура за колоездене привличането скоро може да отслабне. Градът също е поел дългосрочен ангажимент и инвестиция в колоезденето, като част от стремежа на града към устойчивост и намаляване на емисиите от автомобилите, казва Ваарала.

Градът насърчава колоезденето, като почиства пътеките всеки ден през зимата, използвайки флотилия от тежкотоварни снегорини. Една от най-въздействащите промени е и една от най-простите: почистете пътищата от сняг, само когато са готови велосипедните алеи.

„Три до четири сантиметра пресен сняг не е проблем за автомобилите, но може да е проблем за велосипедистите и да попречи на възрастните хора изобщо да излязат навън“, казва Ваарала. Почистените велосипедни алеи, също така осигуряват достъп из града за хора, които използват тротинетки.

„Номерът е, че не струва нито стотинка повече, използваме същия персонал и оборудване, каквито използваме за пътищата, въпрос е само в реда, в който го правим“, казва Ваарала.

47-годишният Клаес Крюгер е мениджър по развитието на града и е един от жителите, който е преминал от четири колела към две.

„След ден на упорита работа, това е чудесен начин да изчистите ума си, това е добро упражнение и е релаксиращо“, казва Крюгер. „Карам колело при всякакви метеорологични условия, карал съм колело при -25C, в снежни бури и нямам зимни гуми на велосипеда си, защото те разрушават пътеките. Колоезденето е в нашата култура. Мисля, че в Оулу, колоезденето е състояние на ума.“

Ползите за психическото и физическото здраве са друга причина за колоезденето в града, казва Ваарала. „Искаме също да сме сигурни, че всички граждани могат да излизат навън през зимните месеци“, казва той. „Вярваме, че това ги прави по-здрави, по-щастливи и по-активни.“

Превод и редакция: Ева Григорян

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/