in

Учени алармират: Древни зомби вируси в Арктика могат да доведат до нова пандемия

Снимка: Pixabay

Според учени под ледовете на Арктика може да се крият опасни вируси, които да доведат до нова глобална пандемия от болест от далечното минало. Споре експерти условията във „вечната замръзналост“ са идеални за запазване на вирусите, дори и те да са съществували преди десетки хиляди години

Човечеството е изправено пред странна нова пандемична заплаха, предупреждават учени. Древни вируси, застинали във времето във вечния мраз на Арктика, биха могли един ден да бъдат освободени от затоплящия се климат на Земята и да отприщят голяма епидемия от болести, казват те.

Щамове на тези Methuselah микроби, или зомби вируси, както са известни, вече са изолирани от изследователи, които изразиха опасения, че може да бъде предизвикана нова глобална пандемия, но не заради ново за науката заболяване, а заради болест от далечното минало, съобщава The Guardian.

В резултат на това учените са започнали да планират мрежа за наблюдение на Арктика, която да открива ранни случаи на заболяване, причинено от древни микроорганизми. Освен това, това ще се осигури карантина и експертно медицинско лечение за заразени хора в опит да се овладее огнището и да попречи на заразените хора да напускат региона.

„В момента анализите на заплахите от пандемия се фокусират върху болести, които могат да се появят в южните региони и след това да се разпространят на север“, каза генетикът Жан-Мишел Клавери от университета Екс-Марсилия.

„За разлика от това, малко внимание беше отделено на огнище, което може да възникне в далечния север и след това да плъзне на юг – и това е пропуск, според мен. Там горе има вируси, които имат потенциала да заразят хората и да започнат ново огнище на заболяване“.

Тази теза беше подкрепена от вирусолога Марион Купманс от Медицинския център Еразъм в Ротердам. „Не знаем какви вируси лежат там във вечната замръзналост, но мисля, че има реален риск, че може да има такъв, способен да предизвика огнище на заболяване – да речем древна форма на детски паралич. Трябва да приемем, че нещо подобно може да се случи“.

През 2014 г. Клавери ръководи екип от учени, които изолираха живи вируси в Сибир и показаха, че те все още могат да заразят едноклетъчни организми – въпреки че са били погребани във вечната замръзналост в продължение на хиляди години. Допълнителни изследвания, публикувани миналата година, разкриха съществуването на няколко различни вирусни щама от седем различни места в Сибир и показаха, че те могат да заразят култивирани клетки. Едната вирусна проба е на 48 500 години.

„Вирусите, които изолирахме, успяха да заразят само амеби и не представляваха риск за хората“, каза Клавери.

„Това обаче не означава, че други вируси, в момента замръзнали във вечната замръзналост – може да не са в състояние да предизвикат заболявания при хората. Ние идентифицирахме геномни следи от поксвируси и херпесвируси, които са добре известни човешки патогени“, посочва експертът.

„Решаващият момент за вечната замръзналост е, че е студено, тъмно и липсва кислород, което е идеално за запазване на биологичен материал“, каза Клавери пред „Observer“ миналата седмица. „Можете да поставите кисело мляко във вечна замръзналост и то може да е годно за консумация 50 000 години по-късно“, казва Клавери.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/