in

Колко корумпирана е България: Международна организация изведе данни

Колаж: "Нова Варна"

Според данните в доклад на международната организация „Трансперънси интернешънъл“ позицията на България в годишния Индекс за възприятие на корупцията претърпява подобрение през изминалата 2023 година. Въпреки това обаче, страната ни остава на дъното на класацията, заедно с Румъния и Унгария, сред останалите страни-членки на ЕС

Тазгодишното изследване на международната организация показва, че България заема 67-о място в света. Отчита се подобрение, имайки предвид, че миналата година страната ни е била на 72-а позиция.

Тази година делим 67-ото място с централноафриканската Сао Томе и Принсипи. Точно преди нас (на 63-то място) са т Румъния, Черна гора, Йордания и Кувейт.

От страните от Европейския съюз (ЕС) по-лош резултат от нас има единствено Унгария. Тя е на 76-а позиция.

Според международната организация най-добри резултати в борбата с корупцията показват страните Дания, Финландия, Нова Зеландия, Норвегия и Сингапур.

Най-добри резултати в борбата с корупцията, според „Трансперънси интернешънъл“, показват Дания, Финландия, Нова Зеландия, Норвегия и Сингапур.

Според класацията се оказва, че страните с най-изразени проблеми с корупцията са Сомалия, Венецуела и Сирия.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/