in

В сезона на грипа и настинките: Какво да ядем, за да си помогнем?

Кадър: Youtube/Вкусотийките на Джани - DJanny's delicious dishes

Намираме се в разгара на сезона на грипа и настинките. В това време трябва да пием повече вода, за да хидратираме организма си, но и да консумираме повече определени видове храни и продукти, които могат да са ни от помощ в борбата с грипа и настинките. Тези храни са в състояние да попълнят загубите, причинени от неприятните симптоми

Някои от храните, които е добре да похапваме по време на грипа са: Пилешка супа, кисело мляко, плодове, богати на витамин C, листни зеленчуци, диня.

Пилешка супа:

Всеки от нас е чувал от бабите си, че пилешката супа е верен спътник на човек, когато той се разболее. И в това със сигурност има нещо вярно. Научно обяснено, това е така, тъй като пилешката супа съдържа големи количества натрий, който е вид електролит. По този начин, консумирайки пилешка супа, тялото ни остава хидратирано.

Кисело мляко:

Киселото мляко е истинско богатство за България. То е не само вкусно, но и супер полезно, тъй като е богато на протеини, калций, цинк, витамини от група В и витамин D. Освен това то съдържа и редица пробиотици. По тази причина киселото мляко може да е от помощ на болните от грип, страдащи от гадене и повръщане. Този продукт е особено важен в поддържането на имунната система.

Плодове с витамин C и листни зеленчуци:

Листните зеленчуци, както и плодове като лимони, портокали, ананаси и диня например, са от особена помощ в сезона на грипа. Те са в състояние да намалят продължителността на заболяването, което е доказано научно чрез редица проучвания. Ефективни са и при лечението на обикновена настинка.

Листните зеленчуци, броколите и плодовете (портокали, ягоди, ананаси, киви и манго) са богат източник на витамин С, който според проучвания може да намали продължителността на вашето заболяване. Той също така е особено ефективен в борбата с обикновената настинка.

Внимание: Статията е с информативна цел и не замества консултация със специалист и балансираното хранене!

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.