in

Важно за всички със стари коли във Варна и други големи градове

Снимка: Google Street View

Във връзка с бъдещия Закон за насърчаване на електрическата мобилност, подготвен от Министерството на иновациите и растежа, катаджиите ще за задължени да замерват какво излиза от ауспуха на колите, с цел да се контролира достъпът до градските зони с ниски емисии.

Градските зони с ниски емисии ще бъдат въведени задължително във всички градове с население над 100 000 души. По този начин МВР за първи път ще бъде задължено чрез закон да извършва непосредствен контрол върху замърсителите на въздуха в трафика.

В законопроекта, с който „Марица“ разполага, е записано, че Общинският съвет, по предложение на кмета, може да въведе една или повече зони с ниски емисии в определени части на града, но ако се наложи – и на цялата му територия. В тези зони ще бъде забранено или ограничено влизането на автомобили от категория Евро 3 или по-ниска. По този начин старите трошки ще имат ограничен достъп.

Законът предвижда също общините да бъдат стимулирани да подменят собствения си автопарк с изцяло електрически. Кабинетът ще иска от местните администрации да разработят и програма с мерки за поетапна замяна на общинския пътнически транспорт, както и на таксиметровите фирми с возила на ток.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/