in

Голям празник е днес: Ето как да си направим специална питка за Трифоновден

Снимка: Pixabay

Днес (на 1 февруари) българската православна църква почита паметта на Св. мчк Трифон. Празникът е по-познат сред народа като Трифоновден. Днес се спазват много ритуали и традиции. Една от тях е приготвянето на питка

Необходими продукти:

  • брашно – около 900 г
  • яйца – 1 бр. + 1 жълтък за намазване
  • топло прясно мляко – 200 мл
  • мая – 20 г
  • захар – 3 с.л
  • сол – 1с.л
  • вода – 200 мл топла
  • масло – 125 г

Начин на приготвяне:

Първо подготвяме маята. Разтваряме я в хладка вода или прясно мляко, докато шупне. След това я разбъркваме и отново я оставяме да бухне.

След това в една тава слагаме брашното и в средата му правим „кладенче“, в което да разбъркаме останалите продукти. Слагаме вътре маята, след което и останалите продукти.

Разбъркваме ги внимателно, с лед това почваме да замесваме тестото. После го оставяме да втаса.

След като това се случи разделяме тестото на две части. Едната разточваме, но не на много тънко. Изрязваме с чаша кръгчета (около 7-8 см). Всяко от тях сгъваме на две и после на още две.

Подреждаме частите по края на тавата, която предварително сме намазали с малко мазнина (олио или масло). От втората част отделяме малко тесто за украсата. Останалата част оформяме като топка и я поставяме в средата на тавата.

Тестото за украса омесваме с още малко брашно, за да е по-твърдо. Украсата за питката за Трифоновден трябва да е с фигури, наподобяващи грозде. Затова оформяме малки топченца, както и продълговати лентички, които наподобяват дръжките на гроздове.

Оставяме питката да втаса, след което я намазваме с по-голямата част от разбития жълтък и малко олио. След това подреждаме украсата в средата на питката и намазваме с още малко жълтък.

Печем на 200 градуса до готовност. Вече готовата питка намазваме с малко масло и завиваме в чиста кърпа.

Добър апетит!

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/