in

Кога се пада Тодоровден през 2024 година и какви са обичаите?

Снимка: Пресцентър

През 2024 година големият празник Тодоровден ще отбележим на 23 март (събота). Тодоровден се празнува в първата събота от Великденските пости, която всяка година е на различна дата. Празникът е в чест на Св. Тодор (великомъченик Теодор Тирон). Според народа празникът е в почит и на конете и на коневъдството. На този ден всяка година се организират кушии.

На Тодоровден имен ден празнуват всички с имената Тодор, Теодор, Тодорка, Теодорка, Тодоричка, Тея, Теа, Божидар, Божидара, Теди, Тошко, Тошка, Божан, Божана, Дарин, Дарина, Дария, Дора и техните производни.

Според народните обичаи Тодоровден се празнува главно за здраве на конете, затова се нарича още Конски Великден.

Какви са обичаите?

При изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, пискюли и цветя и ги отвеждат на водопой. Жените замесват обредни хлябове, като дават от тях и на конете. Вари се и жито, което се благославя в храма.

След това вече идва ред и на конното състезание, като победителят се награждава. Най-бързият кон обикновено получава юзда, а неговият стопанин – риза или кърпа. Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да честити празника.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.