in

Почетоха паметта на велик българин на Централните гробища във Варна: Зам.-кметът Илия Коев присъства (СНИМКИ)

Снимка: ВМС

Днес във Варна, в чест на Капитан Петко войвода, се състоя заупокойна молитва, отслужена от свещеници на Варненска и Великопреславска света митрополия, тъй като се навършват 124 години от кончината на великия българин

Събитието се състоя на Централните градски гробища, където се намират тленните останки на Капитан Петко войвода.

След заупокойната молитва имаше полагане на венци и цветя с военен ритуал. Организатор на събитието е Тракийско дружество – Варна.

Снимка: Община Варна

На събитието присъстваха зам.-кметът Илия Коев, други представители на местната власт, граждани, деца от едноименното училище „Капитан Петко войвода“ в кв. Галата, както и командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов.

Снимка: Община Варна

През 1880 година войводата се заселва във Варна и живее тук до смъртта си през 1900 година. От 1990 г. насам кончината му се отбелязва официално на мястото където е погребан.

Петко Киряков (Кирков) Петков, по-известен като Капитан Петко войвода, е български хайдушки войвода и революционер, посветил живота си на освобождението на беломорските българи и обединението им с България, защитник на Родопите, борил се за свободата на потиснатите в Османската империя.

Роден е на 6 декември 1844 г. в Доганхисар, Османска империя и е починал на 7 февруари 1900 г. (на 55-годишна възраст) във Варна, България.

Снимка: Община Варна
Снимка: ВМС
Снимка: ВМС
Снимка: ВМС
Снимка: ВМС

Снимка: ВМС

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.