in

Земята е под влияние на рядко срещан „супер Ел Ниньо“: Какво означава това?

Снимка: Pixabay

Учени твърдят, че сегашният феномен „Ел Ниньо“ е един от най-силните в историята, което го превръща в рядко срещан „супер Ел Ниньо“. Ключов показател за силата на феномена е температурата на океанската повърхност.

Експерти от Центъра за климатични прогнози на NOAA посочват, че в периода от месец ноември до месец януари температурата на Тихия океан, където се заражда феномена, е била с 2 градуса по Целзий по-висока от нормалното. А този праг е преминаван само шест пъти в историята, което означава, че в момента се наблюдава много силен „Ел Ниньо“.

Учени обаче казват, че силата на този т.нар. „супер Ел Ниньо“ няма да продължи дълго. Феноменът е достигнал пика на силата си и се насочва към низходяща тенденция, заявява пред Си Ен Ен климатолог от Центъра за климатични прогнози.

„Ел Ниньо“ оказва влияние върху времето в целия свят, така че неговата сила и спад ще продължат да оказват влияние върху времето през следващите месеци. Колкото по-силен е той, толкова по-вероятно е да повлияе на времето в световен мащаб с течение на времето.

Климатолози посочват, че „Ел Ниньо“ е оставил най-сериозни отпечатъци върху времето в САЩ, но също и в Южна Америка, Африка, Австралия и части от Азия.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/