in

Какво каза ОИК-Варна за проверката за участие на кмета Коцев в офшорки

Снимка: Пресцентър на Община Варна

ОИК обяви, че има отговор от Търговския регистър на Маршаловите острови, с който се съобщава, че офшорката Aspen Maritime Investment Inc е анулирана през 2017 година. В тази връзка ОИК-Варна взе решение да откаже предсрочно прекратяване на пълномощията на Благомир Рубинов Коцев като кмет на община Варна. Решението подлежи на обжалване в срок от една седмица

В ОИК – Варна е постъпил сигнал с искане за проверка на възможна несъвместимост на Благомир Рубинов Коцев, като кмет на община Варна, поради участие в търговското дружество Aspen Maritime Investment Inc., регистрирано на Маршаловите острови.

Въз основа свое протоколно решение от 26.01.2024 г. ОИК Варна отправи искане за информация до Търговския регистър на Маршаловите острови, относно данни за дружеството Aspen Maritime Investment Inc.

От Търговския регистър на Маршаловите острови в ОИК Варна е постъпил отговор с данни за горното дружество и копие от официален документ за анулиране на регистрацията му на 28 ноември 2017 г.

Съгласно чл.41 ал.3 ЗМСМА лице, което при избирането му за кмет заема длъжност или осъществява дейност по чл.41 ал.1 ЗМСМА, следва да предприеме необходимите действия за прекратяване на търговската дейност и/или за освобождаването си от заеманата длъжност в едномесечен срок и да уведоми писмено за това председателя на общинския съвет и общинската избирателна комисия. Неизпълнение на горното задължение води до предсрочно прекратяване на пълномощията по чл.42 ал.1 т.5 ЗМСМА.

Благомир Рубинов Коцев е обявен за избран за кмет на община Варна с влязло в сила решение с № 280/06.11.2023 г. на ОИК Варна.

ОИК Варна като взе предвид че регистрацията на дружеството Aspen Maritime Investment Inc. е анулирана преди датата на обявяването за избран за кмет на община Варна на Благомир Рубинов Коцев, не установява наличие на обстоятелства за предсрочно прекратяване на пълномощията му по чл.42 ал.1 т.5 ЗМСМА поради липса на несъвместима дейност и/или заемане на длъжност във връзка с търговско дружество Aspen Maritime Investment Inc., визираното в сигнал с вх.№ 468/25.01.2024 г.

Предвид горното и на основание чл.87 ал.1 т.1 ИК и чл. 42, ал. 3 във връзка с чл. 42, ал. 1, т. 5 ЗМСМА, ОИК – Варна:

РЕШИ:

Отказва предсрочно прекратяване на пълномощията на Благомир Рубинов Коцев като кмет на община Варна, относно обстоятелствата визирани в сигнал с вх.№ 468/25.01.2024 г. свързани с търговско дружество Aspen Maritime Investment Inc.

Решението подлежи на обжалване в 7 дневен срок пред Административен съд-Варна на основание чл.459 от ИК.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/