in

„Нашите планини започваха да смърдят“, пропищяха в Непал. Има 3 тона човешки екскременти по пътя за Еверест

Снимка: Pixabay

Смелите катерачи, опитващи се да изкачат Еверест, оставят не само следа в историята, но и следи в планината. По тази причина скоро ще трябва да намерят място в раниците си, не само за приспособления и храна, но и за още един предмет – торбички за изпражнения.

В опит да почистят най-високата връх в света, властите в Непал постановиха, че катерачите трябва да вършат работата си в торбичка и след това да я свалят обратно от планината със себе си, съобщава Yahoo News.

Чантите трябва да бъдат закупени в базовия лагер на Еверест и ще бъдат „проверени при завръщането им“, казват служителите, опитващи се да се справят с грозни и нехигиенични проблеми в планината.

Новата инициатива се въвежда в навечерието на основния сезон за изкачване на Еверест, който продължава от март до май.

Всяка година около 600 души се опитват да изкачат планината от 29 029 фута, като прекарват седмици в района.

Въпреки, че в базовия лагер на Еверест има много тоалетни, проблемът започва, когато катерачите започнат да се насочват към върха.

Някои копаят дупки за своите отпадъци, но други просто ги оставят върху камъни, сняг и лед. Екстремните температури в планината пречат на екскрементите да се разграждат напълно.

Мингма Шерпа, председател на селската община Пасанг Лхаму, която обхваща голяма част от района на Еверест, каза пред Би Би Си: „Получаваме оплаквания, че човешките изпражнения се виждат върху скалите и някои алпинисти се разболяват. Това не е приемливо и подкопава имиджа ни. Нашите планини започваха да смърдят.“

Между един лагер, в основата на Еверест, и четири, към върха, се оценяват около три тона човешки екскременти, според Комитета за контрол на замърсяването в Сагармата.

Чиринг Шерпа, главен изпълнителен директор на организацията, каза: „Смята се, че половината от тях са в Южния стълб, известен също като лагер четири.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/