in

Бум на коклюш в Европа: Увеличават се случаите и в България

Колаж "Нова Варна"

След бума на коклюш в цяла Европа, започват да се множат случаите и в България. От След бума в цяла Европа – случаите на коклюш се увеличават и у нас. По данните на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) твърдят, че от началото на 2024 година са регистрирани общо 9 души с инфекцията у нас, като това число идва на фона на установените общо 20 души през цялата изминала 2023 година.

Проблемът е, че в регистрираните от НЦЗПБ положителни проби за коклюш, не влизат тези от частните лаборатории. Това означава, че бройката на заболелите не е точна. До тази седмица само в София случаите са 10 при девет регистрирани от НЦЗПБ за цялата страна, съобщава бТВ.

„Поради сериозността на заболяването и поради високия риск при кърмачетата ваксината е част от Задължителния имунизационен календар. Поставяме ваксини във втория, третия и четвъртия месец. Коклюшът влиза в шествалентната ваксина“, обяснява д-р Гергана Николова.

От думите ѝ става ясно, че симптомите на всяко заболяване, които засяга дихателните пътища, в началото се препокриват. При коклюш не се наблюдава висока температура – тя по-скоро е умерено повишено. Но и при това заболяване, подобно на грипа, има болки в гърлото, запушване на носа или наличие на обилна секреция.

„Задължително е да се направи лабораторен тест. Добрата лечение изисква прецизна диагностика“, каза още д-р Николова.

Д-р Гергана Николова обясни, че в нейната практика все още не се е срещала с деца, боледуващи от коклюш. „Но имам други колеги, при които е доказано наличието на бактерията у техни пациенти“, поясни тя.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/