in ,

Ще изчезне ли градинката до сградата на Община Варна? (ВИДЕО)

Кадър: "Нова Варна"

Регионална библиотека “Пенчо Славейков” във Варна към момента все още се намира в сградата на Общината, но предстои да бъде преместена.

Както всички знаем, библиотеката е място за всички. Малки и големи любители на книгите, изкуствата и спокойствието. Парковете и градинките, също са място за отдих и почивка. Трябва ли да съществува едното, за сметка на другото? Ние от медия “Нова Варна” разговаряме с гражданите по темата.

През 2015 година е организиран ожесточен конкурс за създаване на нова самостоятелна сграда на регионалната библиотека в град Варна. Конкурсът предизвикал огромен интерес от цял свят и събрал цели 450 участници. Престижно жури избира холандски проект с модерна визия и “зелен покрив” за нова сграда на Варненската библиотека.

В началото на 2016 г. е връчена наградата за спечеления проект, като се очаква в следващите четири години да започне строежът. През 2018 г. е издадено разрешението за строеж, но тъй като той все още не е започнат, през 2020 г. екипът, който работи по проекта алармира, че разрешението за строеж изтича. Установено е, че срокът може да бъде удължен и презаверен за още три години. През 2024 г. изтича и този допълнителен срок.

Проектът, носещ се във времето, трябва да бъде издигнат на мястото до сградата на Община Варна, където в момента има зелена площ. Градска градинка, в близост до центъра на града, добре позната на всички.

Преди да разберем какво ще се случи с проекта в бъдеще, медия “Нова Варна” попита гражданите за тяхното мнение. Голяма част от жителите на града смятат, че е чудесно да има нова и самостоятелна сграда за Варненската библиотека, но не бива да се унищожават зелените площи, паркчета и градинки, които в последно време се срещат все по-рядко.

Някои от гражданите смятат, че хипотетично ако новото място на библиотеката е на мястото на „Дупката“, не би била унищожена поляна и дървесна растителност. Според единия от гражданите това даже би привлякло внимание към един друг въпрос – нуждата, така или иначе, и със и без библиотека, на мястото на „Дупката“ да се реализира локален обществен транспорт из центъра, защото понастоящем такъв няма и центърът е много изолиран от градски транспорт. Според гражданина много лесно може да се пусне минибусна линия, например от Морска гара, през Гръцката махала и по ул. „Шипка“, до Музея, например. По негови думи това би било от полза и за достъпа до библиотеката, и като цяло за обслужване на центъра с обществен транспорт.

Какво още имат да кажат те, може да видите в следното видео:

По интервюто работи: Ева Григорян

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/