in

Ученик от Африка генерира безплатен ток за съселяните си (ВИДЕО)

Колаж: "Нова Варна"

Ученик от Малави е успял да изобрети супер система, с помощта на която генерира безплатно електричество в своята общност. С помощта на въздушен генератор, ученикът успява да избягва използването на гориво. Правителството в страната е забелязало изобретението и е дало обещание да подкрепя младия изобретател

„След като осъзнах, че се изправяме пред много проблеми, когато нямаме достъп до електричество, се замислих дали да не опитам да го произвеждам. И ето ни тук.“, казва младият изобретател Ърнест Андрю, съобщава Voice of America (VOA).

Иновацията на младия Ърнест Андрю има за цел да спести парите, които съселяните му харчат за закупуване на факли и батерии, за да осветяват домовете си.

18-годишният младеж, който между другото отпаднал от средното училище, казва, че неговият генератор произвежда 1000 волта електричество.

Андрю вече е свързал девет къщи със своя собственоръчно направен трансформатор.

„Тази система генерира електричество, използвайки въздух. За да накарам една крушка да свети, използвам енергия, съхранявана в батерии. Експериментирам с магнитна сила, за да определя колко електричество мога да произведа, и след това генерирам енергия въз основа на броя къщи, които искам да снабдя“, обяснява талантливият и находчив Андрю.

Експертите обаче се оплакват, че младежът не успява да обясни как използва въздуха за генериране на електроенергия, или казват, че може би умишлено го крие, за да попречи на други да го копират.

Електроинженерът Али Катумба казва, че ако се докаже, че е реална, иновацията на Андрю ще бъде оценена по цял свят.

Нововъведението убеди скептично настроените съседи. „Бях сред онези, които се съмняваха в способността му да генерира електричество, което можем да използваме в домовете си. Но когато видях, че той успя да се свърже с къщата на родителите си, тогава го помолих да се свърже и с моята къща. Сега животът е прост“, казва Мери Фирим, съсед на Андрю.

Селяните използват безплатното електричество, за да зареждат телефони и да включват бръснещи машини. Майката на Андрю, Евърлин Чингуо, казва, че той е напуснал училище през 2018 г. поради невъзможност да заплаща училищни такси.

„Апелирам към доброжелателите да помогнат на това момче да продължи образованието си, като го върнат на училище, за да подобри иновативните си идеи, защото знанието, което използва сега, е вродено“, каза Чингуо.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/