in

Президентът: Изпращането на войски на НАТО в Украйна означава глобален сблъсък и риск от ядрен конфликт

Кадър: Facebook/Новините на NOVA

Държавният глава на Република България Румен Радев публикува своя позиция, в която критикува изпращането на войски на НАТО в Украйна. Той призова за разум и балансиран подход. Ето и цялата му позиция:

„Изпращането на войски от държава членка на НАТО в Украйна, макар и на основата на двустранно споразумение, означава глобален сблъсък и неимоверно нарастване на риска от ядрен конфликт.

Продължава ескалацията на напрежение, а стратегията за постигане на победа на бойното поле в Украйна с военни средства не дава резултат, напротив. Броят на жертвите расте, разрушенията растат, задълбочава се опустошителната демографска криза в Украйна, повишава се рискът от глобален сблъсък, икономическите и социални проблеми не само в Русия и Украйна, а в цяла Европа и по света, стават все по-сериозни.

Следя с нескрита тревога срещата в Париж в контекста на изтичането на втората година от началото на войната на Русия в Украйна, на която започва да се тества общественото мнение за изпращане на войски на отделни държави в Украйна. Стратегията на даване на още и още оръжие на Украйна явно не води до желания резултат и трябва да бъдем много внимателни, защото големият проблем вече не е в оръжията, а в липсата на хора на бойното поле.

Вярвам, че европейските лидери ще проявят достатъчно разум и един много балансиран подход в подкрепата към Украйна, така че да не стигаме до извънредна ескалация, до риск от трета световна война и ядрен конфликт.

Призовавам българският министър-председател да даде повече разяснения за изложената от него готовност за двустранно споразумение за сигурност между Украйна и България. Българското правителството трябва да си дава ясна сметка, че в тази ситуация са необходими балансирани решения и разумен подход. Украйна не може да бъде изоставена, защото това означава да бъде компрометирана вярата в собствените ни принципи и ценности, в международното право и в правото на всяка една страна да отстоява своя суверенитет, свобода и независимост. Но не можем да си позволим и необмислени действия, които да доведат до глобален военен сблъсък“.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.