in

Все повече хора се включват в петицията за възстановяването на полетите между Варна и Италия

Снимка: Летище Варна

Както вече ви съобщихме в началото на годината, италианската общност в България иска възобновяването на директните полети между Варна и летищата в Италия. Това бе съобщил за медия „Нова Варна“ Мартино Манзолини, който е сред ангажираните с каузата. Още тогава стартира и петиция.

Мартино Манзолини отново се свърза с медия „Нова Варна“, за да ни запознае с актуалната информация, около инициативата, организирана от италианския консул във Варна Антонио Таркуинио.

Много хора искат възстановяване на полетите между Варна и Италия: Тече петиция

Стана ясно, че в събирането на подписи вече са се включили над 3500 души, като броят им непрекъснато расте. Освен участието на Почетното консулство на България в Емилия Романя, други консулства също подкрепят инициативата, като Генералното българско консулство в Милано. Те също така са споделили линка за събира на подписи на своята уеб страница в социалните мрежи.

Дори Конфиндустрия, федерацията на италианските бизнес асоциации в България, активно подкрепя инициативата и е споделила публикация с всички асоциирани компании. Интересът от възстановяване на полетите между Варна и Италия има силно търговско и индустриално значение за източната част на България, тъй като има много италиански компании, които работят и инвестират на тази територия.

Директните въздушни връзки също са от решаващо значение за туризма. Само през 2023 г. 44% от българите пътешественици разказват, че са избрали Италия като туристическа дестинация. Доста италианци също биха се доверили да прекарат отпуските си на източното крайбрежие на Черно море, както се случваше и по време на Covid 19, ако разбира се стане по-лесно да се стигне до този район, пътувайки от Италия. Поради тази причина тези дни ще се свържем с няколко български и международни туроператори, съобщава Манзолини.

Скоро ще имаме контакт с летище Варна и общинската администрация на Варна, които вече са изявили своето желание да говорят за възобновяване на полетите, посочва още той пред медия „Нова Варна“.

Всеки, който има желание да се подпише в петицията, може да го направи ТУК.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.