in

Как точно трябва да се носи мартеницата според обичая?

Кадър: Youtube/Be Kind

Според народните традиции има определени места, на които трябва да се сложи мартеницата на 1 март. Според обичая днес (на Баба Марта) всеки трябва да се окичи с мартеница за здраве и късмет през новата година, особено децата и младоженците

Мартениците трябва да се носи на китките, на врата като огърлица или на дрехите отляво.

Според народните традиции младите неомъжени девойки трябва да носят мартеници от ляво на дрехите си, за да покажат, че чакат жених. Младите ергени слагат мартеница с разрошени краища на китката си, за да се завърти някоя мома около тях. Семейните мъже носят мартеница с подрязани краища, за да не се сучат красавици около тях.

В някои краища младите ергени ги носят на кутрето на лявата си ръка, а женените мъже си слагат мартеница в десния чорап. На някои плодни дръвчета, дръжките на вратите и избите също се слагат мартеници.

Мартеницата се носи, докато човек види първия щъркел. Тогава хората свалят мартеницата и я завързват на цъфнало дърво или я слагат под камък.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/