in

Като че ли са живи: Пижо и Пенда грейнаха в центъра на село Чернево край Варна (ВИДЕО РЕПОРТАЖ)

Колаж: Нова Варна

Село Чернево отново отбеляза подобаващо традицията и приветства Баба Марта. Поздравът дойде в ранни зори от Пижо и Пенда, появили се в човешки ръст, сякаш оживели, за да донесат здраве, хармония и топлина на всички в селото. 

Снимка: Нова Варна

Село Чернево изпълни своята заявка, която даде пред нас, медия “Нова Варна”. Тази сутрин, на 1-ви март, в центъра на селото, над входа на Народно читалище “Зора”, се спуснаха Пижо и Пенда, за да поздравят всички ни. Пижо и Пенда, толкова големи, че да те накарат да се зачудих дали не са истински, се радват на настроението, което събудиха у малки и големи. Привлякла много хора на мегдана.

Снимка: Нова Варна

Селото познато в областта и не само, със своите традиции и обичаи, изненада и зарадва жителите си отново. Идеята за Пижо и Пенда в човешки ръст била на дама, жител на селото. Тя много харесвала този празник и още от дете с удоволствие правила мартеници, за да зарадва възможно най-много хора, не само близки и приятели. Тя ни разказа, че преди няколко години по време Ковид пандемия, когато трябваше да стоим изолирани вкъщи и да не контактуваме с много хора, измислила да зарадва близките и съседите си, по повод Баба Марта.

Този път не направила мартеници за ревера или за ръката, а за входната врата. След като всички загасили лампите вечерта, тя излязла и закачила мартениците по вратите. А на сутринта всички били щастливи и приятно изненадани. Така поддържаме духа жив, твърди тя.

Нейна мечта от няколко години била и да направи една голяма мартеница, която да увисне над селото в навечерието на 1-ви март и да донесе здраве и берекет. Тази година тя решила най-после да опита да осъществи идеята си и споделила на съседи, на читалищният секретар – Т. Монева и кметът на селото г-н Чолаков. Щом срещнала одобрение и съмишленици, тя започнала да работи по първомартенската изненада, а именно любимите ни традиционни герои Пижо и Пенда. Идеята е осъществена успешно. 

Снимка: Нова Варна

В българските традиции и обичаи се крие завладяваща магия. Красотата на празника 1-ви март, с който приветстваме и най-обичаната от всички Баба Марта, е неописуем. На този празник цяла България грейва. Малки и големи се кичат с мартеници и всичко е в бял и червен цвят. Всички са по-щастливи и дори да е студено навън, в сърцата грее слънце. Сплитането на бели и червени вълнени конци е традиция, която се спазва от векове. Белият цвят е символ на мъжество, чистотата и светлината. Червеният – женското начало, силата и топлината. Тези два цвята преобладават, не случайно и в българските народни носии. Също според вярванията вълната е тъкан, която улавя болестите.

Снимка: Нова Варна

Има няколко легенди за българската мартеница, но всяка от тях гласи, че белият и червеният цвят са символ на хармония, любов, здраве, дълъг живот и най-вече имат обединяваща сила за българите по света.

Пижо и Пенда са главни герои в този празничен ден, а сцената им за изява е варненското село Чернево. За мартенската двойка – Пижо и Пенда също се носят много легенди. Няма българин, който да не ги разпознава – не бива и да има.

Читалищното настоятелство в село Чернево и ние медия “Нова Варна” ви поздравяваме сърдечно! Честита Баба Марта! Честит ден на самодееца!

Вижте още в следващия репортаж:

По видео репортажа работи: Ева Григорян

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/