in

Исландия евакуира Синята лагуна заради опасения от изригване на вулкан

Кадър: Youtube/Iceland Explorer

Исландия е пристъпила към евакуация на световноизвестната си Синя лагуна, заради регистрирана маблизо сеизмична активност, която предполага „предстоящо“ вулканично изригване

Това съобщи в събота обществената телевизия на страната RÚV, която поясни, че магмата е започнала да тече след „интензивна сеизмична активност“ в района около лагуната, популярен геотермален спа център, известен със своите млечно-сини, успокояващи топли води.

Вулканологът Торвалдур Тордарсон казва, че дълбочината на магмата, около четири километра, означава, че изригването може да се случи в рамките на часове.

Близкият град Гриндавик също се е евакуирал. В изявление на уебсайта си в събота Синята лагуна заяви, че е започнала евакуация на своите помещения поради „повишена сеизмична активност в известна зона, на няколко километра“, съобщава Си Ен Ен.

Исландия е една от най-активните вулканични зони на планетата. Вместо да има централен вулкан, полуостров Рейкянес е доминиран от рифтова долина с полета от лава и конуси.

През ноември Синята лагуна беше затворена за една седмица, след като бяха измерени 1400 земетресения за 24 часа.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/