in

Учени разкриха тайни на великолепните пустинни звездни дюни

Снимка: Pixabay

Звездните дюни представляват пясъчни образувания с неясна пирамидална форма с височина до около 300 метра. Техните ръкави се простират от централните им върхове, което им придава вид на звезда, ако се гледат от птичи поглед.

В понеделник учени представиха първото задълбочено изследване на звездна дюна, разкривайки вътрешната структура на тези геоложки характеристики и показвайки колко време е отнело за образуването на една от тях – по-бързо от очакваното, но все пак процес, който се развива в продължение на много векове, съобщава Ройтерс.

Проучването се фокусира върху звездна дюна в източната част на Мароко, наречена Лала Лалия, което означава „най-високата свещена точка“ на местния берберски език, разположена в пустинята Сахара в малко пясъчно море, наречено Ерг Чеби, на около 5 км от град Мерзуга, близо до границата с Алжир.

Лала Лалия се издига на около 100 метра над околните дюни и е приблизително 700 метра широка, съдържаща около 5-1/2 милиона метрични тона пясък.

Изследователите са използвали проникващ в земята радар, за да надникнат в дюната, и са използвали луминисцентно датиране, за да определят колко време е отнело формирането на Лала Лалия, метод, базиран на количеството енергия, уловено в пясъчните зърна.

Сега става ясно, че дюната Лала Лалия в Мароко се е образувала преди 13 000 години, съобщава Би Би Си.

Натрупвали са се пприблизително 6400 метрични тона годишно, докато вятърът безмилостно разнася пясък през пустинята.

Проникващият в земята радар разкри слоевете в дюната Лала Лалия, показвайки как тя е била конструирана с течение на времето чрез натрупване на пясък и как части от вътрешната й структура приличат на други видове дюни.

Изследователите също установиха, че Лала Лалия се движи на запад със скорост от около 0,5 метра годишно.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/