in

Изненада: Кой детронира Мъск и стана най-богатият човек на света?

Колаж: "Нова Варна"

Стана ясно, че Джеф Безос е свалил Илон Мъск от първото място, с което отново си е върнал титлата на най-богат човек в света. Класацията е на „Блумбърг“. Само през първите месеци на 2024 година Безос е успял да спечели 23 милиарда долара

Към този момент нетното състояние на основателя на Amazon възлиза на 200 милиарда долара, надминавайки състоянието на шефа на Tesla от 198 милиарда долара. Това показа индексът на милиардерите на Bloomberg във вторник.

Безос е спечелил 23 милиарда долара досега през 2024 г., докато Мъск е загубил около 31 милиарда долара, според индекса, съобщава Ал Джазира.

Печалбите и загубите на богатството на милиардерите проследяват отблизо състоянието на фондовия пазар на Amazon и Tesla, които смятат своите основатели за свои най-големи акционери.

Цената на акциите на Amazon се повиши с повече от 18 процента тази година, докато тази на Tesla падна с 24 процента.

Въпреки че продаде акции на Amazon на стойност 8,5 милиарда долара по-рано този месец, Безос остава най-големият акционер в гиганта за електронна търговия с дял от 9,56 процента.

Мъск има дялово участие в Tesla от около 20 процента.

През януари съдия в САЩ отмени пакет от заплати на Tesla за Мъск, оценен на до $55,8 милиарда, след като установи, че процесът за одобряване на възнаграждението му е дълбоко погрешен.

Мъск, който също управлява X и SpaceX, се издигна до върха на списъка на богатите през май, след като свали Бернар Арно, председател и главен изпълнителен директор на компанията за луксозни стоки LVMH, който сега е на трето място със 197 млрд. долара.

Безос, Мъск и Арно се бориха за първото място през последните години в класацията, която се основава на колебания на фондовия пазар и други икономически данни.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/