in

Честит празник: Днес имен ден празнуват хората с едни от най-красивите имена

Кадър: YouTube

Днес е 6 март. На този ден църквата почита паметта на всички смели мъже, войници и верни служители на Христа. Днес отбелязваме деня на Свети 42 мъченици в Амория. На 6 март имен ден празнуват едни от най-красивите имена. Честито!

Според легендата тези 42-ма християнски мъченици били военачалници и пострадали за вярата през 840 г. в гр. Амория, в малоазийската област Фригия. По-голямата част от жителите и войниците, които защитавали града, били избити или отведени в робство. В тъмница били затворени главните военачалници, които били 42 на брой. Целта била християните да се откажат от вярата си, но това така и не се случило.

Врагът действал ту чрез заплаха и строгост, ту чрез ласкави думи и обещания. Но християните, понасяйки жестокото изпитание, все повече и повече укрепвали духом. Те всички радостно и спокойно очаквали смъртта, за да се съединят с Иисуса Христа и да придобият вечните блага на бъдещия по-добър живот. Военачалниците-християни били осъдени на смърт и посечени с меч.

Днес имен ден празнуват всички, носещи имената Красимир, Красимира, Красен и производните им. Името Красимир означава „който краси света“. Според етнолозите името възниква през Възраждането като свободен превод на гръцкото Козма. Още когато кръщават децата си с тези хубави имена, родителите ги орисват да бъдат красиви и мирни, да радват дома им и да красят живота им.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/