in

Осъдиха рецидивист, ограбил момиче, прибиращо се от дискотека във Варна

Снимката е илюстративна: Google Street View

От пресцентъра на Окръжен съд – Варна съобщават за медия „Нова Варна“, че рецидивист на 34 години е осъден за грабеж на мобилен телефон. Престъплението е извършено на 27 юли 2023 година. Мъжът е ограбил момиче, което се е прибирало от дискотека, намираща се на Крайбрежната алея във Варна. Грабежът се е случил в района на сцена „Раковината“ в Морската градина 

Варненският окръжен съд призна за виновен 34-годишния Рашко Н. за извършване на грабеж в условията на опасен рецидив. Съобщава се, че престъплението е било придружено с употреба на сила.

На 27 юли миналата година, момиче се прибирало от дискотека на крайбрежната алея във Варна. В близост до сцена „Раковината“ в Морската градина била застигната от Рашко Н., който помолил за цигара. Жената му отговорила, че няма. В едната си ръка държала мобилен телефон, а в другата дамската си чанта. 34-годишният мъж продължил да моли за цигара още няколко пъти, докато в един момент момичето спряло и му казало да я остави на мира. Тогава Рашко Н. я блъснал с ръка, от което момичето залитнало и изтървало на земята вещите, които държало в ръце. Нападателят грабнал мобилния и́ телефон и банкнота. Общата стойност на откраднатите вещи е 618 лева. След извършения грабеж мъжът побягнал в посока Фестивален комплекс (ФК).

Рашко Н. е без образование, неграмотен, не работи и има криминално досие. Осъжданията му през 2022 и 2019 г. обуславят квалификацията на деянието опасен рецидив. Грабежът миналата година се е случил, след като мъжът е бил осъден на „лишаване от свобода“ два и повече пъти за умишлени престъпления и не са изтекли пет години от изтърпяването на предишните му присъди.

По искане на защитата на обвиняемия, Рашко Н., делото беше гледано при ускорена процедура. При тази процедура, според НПК, при постановяване на осъдителна присъда, размерът на наказанието „лишаване от свобода“ задължително се намалява с една трета.

За извършеното престъпление, Варненският окръжен съд му наложи наказание „лишаване от свобода“ след редукцията за срок от 3 години и 6 месеца, което да изтърпи при първоначален „строг“ режим.

Присъдата може да бъде обжалвана в рамките на 15 дни, считано от днес.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.