in

Тези три страни официално ще признаят Палестина като държава

Изображение: Google Maps

Лидерите на Норвегия, Ирландия и Испания обявиха, че техните страни официално ще признаят Палестина като държава в името на „мира в Близкия изток“. Това накара Израел незабавно да отзове своите пратеници.

Премиерът на Норвегия Йонас Гар Стьоре заяви в сряда, че решението е в най-добрия интерес на Израел, добавяйки, че признаването ще дойде от 28 май, съобщава Ал Джазира.

„Не може да има мир в Близкия изток, ако няма признание“, каза той.

„В разгара на война, с десетки хиляди убити и ранени (в Газа), ние трябва да запазим жива единствената алтернатива, която предлага политическо решение както за израелците, така и за палестинците: две държави, живеещи една до друга, в мир и сигурност ”, добави Стьоре

Според премиера Йонас Гар Стьоре признаването на Палестина е стъпка към постигане на двудържавно решение на конфликта между Израел и палестинците.

Малко след изявлението на Норвегия министър-председателят на Ирландия Саймън Харис каза, че страната му също ще признае палестинска държава, но не уточни кога.

„Днес Ирландия, Норвегия и Испания обявяват, че признават държавата Палестина“, каза Харис на пресконференция. „Всеки от нас сега ще предприеме всички национални стъпки, които са необходими, за да приведем в действие това решение.“

„Уверен съм, че още държави ще се присъединят към нас в предприемането на тази важна стъпка през следващите седмици“, добави той.

Премиерът на Испания Педро Санчес каза в сряда, че съветът на министрите на страната също ще признае независима палестинска държава на 28 май.

Говорейки в испанския парламент, Санчес обвини израелския си колега, министър-председателя Бенямин Нетаняху, че е поставил решението за две държави в „опасност“ с политиката си на „болка и унищожение“ в Газа.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/