in

Космически цени на гаражите във Варна: Удобството надхвърля 60 000 евро

Колаж: "Нова Варна"

Ако си мислите, че намирането на място за паркиране във Варна е като да откриете игла в купа сено, то сте прави. Но за съжаление, тази игла може да се окаже златна. Цените на гаражите в морската столица скочиха до небето и ако искате да притежавате паркомясто, ще трябва да заплатите сериозна сума. За да разберем колко сериозни са нещата, нека разгледаме текущите обяви и видим какво точно се случва на пазара.

Средните цени на гаражите във Варна варират в зависимост от района и площта в квадратни метри. Според обяви от май 2024 година:

Широк център, Гръцка махала: Гараж в района на Гръцка махала е обявен за 61 800 евро за 43 кв. м.
Център, Операта: Гараж в района на Операта е на цена от 40 000 евро за 20 кв. м.
Кв. Левски: Гараж в района на кв. Левски във Варна струва 40 000 евро за 36 кв.м.
Кв. Окръжна болница: Партерен гараж в района на Окръжна болница е обявен за 35 000 евро за 16 кв.м.
Кв. Бриз: Гараж – 27 кв. м. струва 31 500 евро.

В сравнение с предходните години, цените на гаражите във Варна са се увеличили значително. Една от основните причини е увеличеното търсене на паркоместа в централните и по-натоварени райони.

Наемането на гараж също е опция за много жители. Средните цени за наем варират в зависимост от района и условията:

Хеи: Гараж се отдава под наем за 205 евро на месец.
Кв. Победа: Гараж се отдава под наем за 153 евро на месец.
Автогара: Гараж се отдава под наем за 102 евро на месец​​

За да добием по-голяма представа за ситуацията с цените на гаражите в града, “Нова Варна” решихме да се свържем с практикуващ брокер, който да даде своето лично мнение. Ето какво сподели той с нас:

Гаражите във Варна са и ще бъдат все по-голяма необходимост и удобство за жителите на града. Аз, като човек, който работи в сферата на недвижимите имоти, ще опитам да обоснова това свое твърдение на база личните си наблюдения. При покупка на жилищен имот, хората често пренебрегват възможността за закупуване на обособен гараж/паркомясто към имота. Основните причини са, че има място за свободно паркиране в близост и/или цената. Цените на гаражите в града зависят най-вече от района, в който са разположени. Други фактори, влияещи на стойността са презастрояването на дадени места, което отнема от площта за свободно паркиране, сигурността, която носи гаража за автомобила и неправомерното ползване на гаражи като ателиета за услуги, магазини и т.н. Не е изненада за никого, че най-скъпо е в центъра, като там ежедневно се продават гаражи, вариращи между 40 000 и 60 000 евро. Подобни висоти достигат и райони като ВИНС, Спортна зала, Чайка и ЛК Тракия. Общото за гореспоменатите е, че всички те са разположени в Синя зона. В по-периферните квартали цените за гараж са между 15 000 и 30 000 евро.”

Публикувано от Зоя Георгиева