in

Климатолози алармират: Страшна жега ще бъде това лято

Колаж: "Нова Варна"

Климатолози предупреждават, че ни предстои опасно горещо лято, което отново ще бие топлинни рекорди с над 40° градуса. Очаква се жегите това лято да бъдат още по-тежки от тези през изминалата година.

Според данните на Европейския център за средносрочни прогнози на времето, публикувана и от метеорологичната служба на Националната обсерватория на Атина, градусите в термометрите ще са с поне 2,5°C по-високи от климатичната стойност за периода 1993-2016 г.

Прогнозите на наши климатолози сочат, че до средата на септември времето ще е горещо – туристите могат да изберат родното ни Черноморие от юли до тогава включително, посочи метеорологът Петър Янков пред “Труд news”.

Експертът е категоричен, че, тези месеци ще бъдат сухи. Средно на Балканите времето ще бъде динамично с повече валежи до средата юли. А много слънце ще има след това чак до октомври. Янков уточни, че “последните прогнози на световен климатичен център наистина са за топло начало на лятото. В Западна Европа конкретно ще бъде с около 3 градуса по-горещо от обичайното”.

Той успокои, че в страната ни и на Балканите обстоятелствата не съвпадат винаги с тези в Западна Европа. Климатологът е категоричен, че дългосрочните синоптични прогнози имат сбъдваемост само около 60%, защото най-точни са в рамките на 3 до 5 дни, така че времето може и да ни изненада.

“На всеки три години се случва такава аномалия – август и септември да са по-сухи и градусите да са с около 3 отгоре. А в Източна и Западна Европа наистина ще бъде по-топло и сухо”, заключи синоптикът.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/