in

Рекордни жеги: Измериха 49,9° в тази точка от света

Снимка: Pixabay

Изменението на климата е факт. За това свидетелстват множеството температурни рекорди, който се регистрират в световен мащаб все по-често през последните години

Вчера е измерена рекордната температура от 49,9° по Целзий в индийската столица Делхи, съобщиха местните метеоролози, цитирани от Франс прес.

Индийската метеорологична служба, която съобщи за „сериозна гореща вълна“, отчете рекордните стойности в две станции в покрайнините на Делхи – Нарела и Мунгешпур.

Според синоптиците подобни температури се очакват и днес.

През май 2022 г. в някои части на индийската столица беше измерена температура 49,2°C, съобщиха индийските медии тогава.

Екстремните горещини са обичайни за Индия през лятото, но изследователите смятат, че изменението на климата води до по-дълги, по-чести и по-интензивни горещи вълни.

Властите в Делхи предупредиха и за възможен недостиг на вода, като на места вече има прекъсвания на доставките.

Министърът на водите Атиши Марлена призова жителите да поемат „колективна отговорност“ за прекратяване на разхищението на вода, пише тази сутрин вестник „Таймс ъф Индия“.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/