in

Оскар от Варна ще охранява Олимпийските игри в Париж

Кадър: БНТ

Белгийската овчарка Оскар, който е специализирано полицейско куче, ще бъде част от охраната на мащабното спортно събитие, което ще се проведе в Париж – Олимпийските игри. Водач на Оскар е Ивайло Стойчев. Той има близо 20-годишен опит в системата на МВР.

В момента Оскар е на 6 години, но обучението му е започнало, когато е бил едва на 4 месеца.

„Самото обучение протича под формата на игра. Трябва животното да е щастливо в самото обучение, в постигнатите резултати. Обучението е всеки ден, затова най-добре е при всички видове служебни кучета да се отглеждат в домашни условия, като в тези случаи се получава много по-голям контакт със самото животно. Не на последно място е и социализацията, която всеки един ден се развива, когато животното се гледа в домашни условия. Всичко е по-добре, когато сте постоянно заедно“, разказа пред БНТ Ивайло Стойчев, сектор СПС при ОДМВР – Варна.

„Трябва да е доста темпераментно животно, сериозно, с доказани работни качества, каквото всъщност е и моето. По време на тренировките под формата на игра се развива ориентировка, която е базата на цялостно обучение, независимо дали става въпрос за послушание или специализирана дейност“, добави Ивайло Стойчев.

Службата на едно полицейско куче продължава средно около 8 години, като всичко зависи от физическото му състояние. Всяка година четириногите полицаи преминават изпити, за да се провери дали са работоспособни.

Полицейският тандем не случайно е избран за охраната на Олимпийските игри в Париж. Отговорностите и на водача, и на полицейското куче са огромни.

„Не подценявам самото мероприятие. Доста сериозно подхождам аз и останалите колеги, които сме командировани за там. Защото знаем, че е доста отговорно и това не е екскурзия“, акцентира Стойчев.

Полицейското куче Оскар и неговият водач тренират усилено за предизвикателствата, които ги очакват във френската столица.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/