in

Откриха къде се крие тайната на дълголетието

Снимка: Pixabay

Според учените ползите за тялото от консумацията на козе мляко, многократно превъзхождат тези от кравето мляко. Като цяло всички видове животинско мляко се състоят от вода, лактоза, мазнини, протеини и микроелементи, и въпреки че различните видове мляко могат да имат един и същи профил на макронутриенти, на практика те са много различни.

Козето мляко е най-близко по състав до майчиното мляко – в него преобладават суроватъчни протеини, които се усвояват лесно от организма и имат висока хранителна стойност за него. То съдържа в пъти повече калций, витамин В6, витамин А, калий, мед, и манган спрямо кравето мляко. Млякото от коза е отлична алтернатива за хора, които имат непоносимост към кравето мляко – в продуктите от козе мляко липсва протеинът алфа s1 казеин, който причинява различни видове непоносимост към млякото, предаде Дарик.

Защо козето мляко е толкова полезно за здравето?

Защото казеинът – основният белтък на кравето мляко, много трудно се разгражда от стомаха, и основна причини за поява на алергия в детска възраст. В козето мляко липсват аглутани, които пък се съдържат в кравето мляко – те причиняват слепване на мазнините, което ги прави по-трудни за храносмилане, затова консумацията на козе мляко благоприятства храносмилането. Нормализира вътрешната флора на стомашно-чревния тракт, повишава хемоглобина, подобрява зрението, подобрява състоянието на кожата, заздравява ставите.

Само една чаша козе прясно мляко дава на организма 140 калории и 7 грама мазнини със скромно количество холестерол при 25 милиграма, или около 8 процента от препоръчителната дневна стойност. Козето мляко е с относително ниско съдържание на натрий и въглехидрати, и високо съдържание на протеини и калций, което осигурява около 8 грама протеин и 30 процента от препоръчителната дневна стойност на калций на чаша.

Не на последно място, множество изследвания сочат, че козето мляко е по-подходящо за децата, които имат различни нарушения на храносмилането. Козето мляко също така значително превъзхожда кравето по количеството витамин А, който укрепва зрението и кожата. А освен това съдържа повече витамин РР, който благоприятства окислителните процеси в организма.

Освен това, кoзeтo мляĸo cъдъpжa oĸoлo 40 биoлoгични ĸoмпoнeнтa, нeoбxoдими зa чoвeшĸoтo тялo: нaй-знaчимитe витaмини ca A, C, B1, B2, B6, B12, aминoĸиceлини, eнзими и миĸpoeлeмeнти; биoлoгичнo aĸтивни вeщecтвa: aлбyмин, лeцитин, глoбyлин, ĸaĸтo и coли мaгнeзий, ĸaлций, ĸaлий, фocфop, мeд, флyop йoд, мaнгaн, нaтpий, и ceлeн. Млякото от кози cъдъpжa xoлин и биoтин, ĸoитo пoдoбpявaт тeнa, зaбaвят cтapeeнeтo нa ĸoжaтa и я пpaвят пo-eлacтичнa.

Cъдъpжaщитe ce в ĸoзeтo мляĸo витaмини засилват имунната система, като пoмaгaт зa възcтaнoвявaнe пpи нacтинĸи, ĸaĸтo и cлeд пo-cepиoзни зaбoлявaния и oпepaции; пoддъpжaт щитoвиднaтa жлeзa и cъpдeчнo-cъдoвaтa cиcтeмa, yĸpeпвaт ĸocтитe, зъбитe, нoĸтитe и ĸocaтa, пoдoбpявaт пaмeттa и пoвишaвa paбoтocпocoбнocттa, a cъщo тaĸa имaт и блaгoпpиятeн eфeĸт въpxy нepвнaтa cиcтeмa. Млякото укрепва белите дробове и е полезно почти при всички заболявания за тонизиране и укрепване на имунната система в организма. Значителни подобрения след приема на козе мляко настъпват при хора, страдащи от екзема, бронхиална астма, мигрена, заболявания на черния дроб и жлъчния мехур, с язви на стомаха.

Препоръчително е също така козето мляко да се пие след лечение с антибиотици, тъй като напълно възстановява микрофлората на стомаха и червата и успокоява възпалението в тях. Козето мляко може да помогне при хормонални нарушения, както и по време на бременност и след раждане. Това мляко съдържа отлично количество олигозахариди (въглехидрати), които действат като пребиотик, подобрявайки здравето на храносмилателната система – насърчават бифидобактериите (добрите бактерии) в червата, което е от полза за стимулиране на имунитета, предотвратяване на инфекции, борба с рака, понижаване на холестерола и подобряване на лошото храносмилане.

А натуропатията, вид алтернативна медицина, която ползва органични продукти като средство за лечение, ползва козето мляко за натрупване на полезния натрий в огранизма. Освен това козето мляко осигурява големи количества калций, фосфор, калий и витамини В2 и В12, които оказват благоприятно въздействие върху костите.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/