in

Кметът Благомир Коцев за кризата с боклука във Варна: Граждани и фирми ще бъдат санкционирани

Снимка: Нова Варна

Кметът на Варна, Благомир Коцев, проведе пресконференция, на която обсъди сериозния проблем със сметопочистването в града и мерките, които се предприемат за неговото разрешаване. По негови думи, чистотата на града е приоритет за общинската администрация.

Кметът подчерта, че срещу граждани и фирми, които нарушават правилата за сметопочистване, ще бъдат предприети сериозни мерки. Миналата седмица е подаден сигнал в прокуратурата за нерегулирани действия на граждани. „Имаме доказателства с камери и видео за тези нарушения. Надяваме се прокуратурата да предприеме необходимите действия“, каза Коцев. От Общинския съвет ще поискаме да бъде променена наредбата и завишени глобите за санкциониране.”, обясни кметът.

По негови думи, мерки ще бъдат предприети и срещу граждани, които паркират пред контейнери за отпадъци: “Има и глоби, които трябва да бъдат наложени на шофьорите, които спират пред контейнерите. Това много често е проблем, защото те пречат на почистващите фирми в часовете, в които трябва да вдигнат контейнерите…Създава се трафик и се запушват местата за автомобилите на почистващата фирма.”

“Ще има допълнително точки за патрулиране на МВР. Ние не очакваме полицията да извършва функции, които трябва да извършва Общината, но те поеха ангажимент в техните маршрути да включат и да имат поглед върху точките, които са с особена концентрация на замърсяване.”, каза Коцев.

Общината ще започне активни проверки на търговските обекти, които изхвърлят повече отпадъци, отколкото са декларирали. „Ще направим документална проверка на заведенията, за да сравним техните обороти с количеството отпадъци. Ако има разминаване, ще ги санкционираме по съответния ред“, добави кметът. “Ще бъдат привлечени и служители на Общинска полиция. Съвместните проверки ще бъдат направени с полицията и с РИОСВ.”

Коцев съобщи, че едрогабаритните отпадъци могат да се изхвърлят около контейнерите само в определени дни и обеми, за да се избегне натрупването на микросметища. „Всеки район има различен ден за изхвърляне на едрогабаритни отпадъци, като максималният обем е 1,5 кубика на ден“, обясни кметът. В пояснение, Коцев добави, че 1,5 кубика се равняват на един диван или трапезна маса.

Строителните отпадъци не трябва да се изхвърлят около контейнерите. Общината ще предостави телефони за заявка за изхвърляне на строителни отпадъци. „Предвиждаме изграждане на площадка за различни видове отпадъци в един от кварталите на Варна“, каза Коцев. По негови думи е вероятно този квартал да бъде кв. Младост.

Една от основните мерки за справяне с кризата с боклука е работата с домоуправителите. „Домоуправителите са ключова връзка между общината и гражданите.“, каза Коцев. Те ще бъдат информирани за мерките, които се предприемат, и ще спомагат за разпространението на информацията и спазването на мерките от жителите на Варна.

За по-ефективен контрол на нарушителите, в града ще бъдат инсталирани 2000 нови камери, които ще следят за различни видове нарушения.

Публикувано от Зоя Георгиева