in

Иде Черешова задушница: Трябва да се подготвим и да спазим важна традиция

Колаж: "Нова Варна"

Тази година Черешова задушница се пада на 22 юни (събота). Това е втората в годината задушница

Наречена е именно Черешова, тъй като по това време на годината зреят черешите. Това е ден в памет на всички починали православни християни и наричан още Спасовска задушница.

Свързан е с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък.

Раздаването на храна (подавка) е една от най-важните традиции.Подавките на Задушница са израз на нашата молитва и спомен за починалите. При поднасянето им, ние изразяваме желание Бог да ги прости, да упокои техните души. Всъщност самата храна не е основна цел, а молитвите за покойниците, които идват с нея. По традиция поднасяме варено жито, хляб, вино, плодове, дребни сладки или бонбони.

Череши и жито се носят за освещаване в църквата, а в дома трябва да се нареди поменателна трапеза на Черешова задушница.

Прието е на този ден вратите и прозорците на домовете да останат отворени, за да може душата на мъртвия да излезе безпрепятствено.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/