in

Японци, наметнали българския флаг, рецитират на български език на конкурс по ораторско майсторство (ВИДЕО)

Колаж: "Нова Варна"

В Япония се разгърна необикновено събитие, което събра 20 младежи от страната на изгряващото слънце. Те взеха участие в първия конкурс по ораторско майсторство на български език, организиран от Посолството на България в Япония и с подкрепата на Университета в Осака, коментира НОВА. Конкурсът, който представи България като тема, даде възможност на участниците да изнесат вълнуващи презентации за своите преживявания и впечатления от българската култура и история.

Сред ораторите се открои Юйто Рьокава, който спечели първо място със своята лекция на тема „Аз и Пловдив“. Той разказа за своето първо посещение в града, описвайки го като място, което превъзхожда всякакви очаквания със своите музеи, магазини и древни улици. Рьокава сподели, че вече планира своето следващо пътуване до Пловдив, като продължава да изучава българския език с нова цел – да се върне и да изживее още от културното богатство на града.

Други участници изнесоха презентации за „Хълмовете на Велико Търново“, „Чарът на българските народни песни“ и “Безуспешни рецепти за баница”, като всеки разказ включваше лични преживявания и ангажимент с българската култура.

От посолството на България в Япония съобщават за нарастващ интерес към изучаването на български език сред японците. В момента, повече от 70 студенти от пет японски университета проявяват желание да научат езика, а свързаните с България академични курсове привличат над 200 студенти, което подчертава културните връзки и взаимното разбирателство между двете страни.

Публикувано от Зоя Георгиева