in

Кулинар от Варна близо до финал на световната купа по паеля (ВИДЕО)

Кадър: "Нова Варна"

Днес в предаването „Активни варненци“ Николай Танчев ни среща с Николай Тодоров, който е основател на магазини „На тъмно“ – младежки пространства за алтернативна музика, изкуство, култура. Освен това Тодоров отскоро е и шеф на Street Food Park-а на крайбрежната алея във Варна.

Поводът да поканим Ник от „На тъмно“ е, че участва в световен конкурс за приготвяне на паеля.

В момента текат полуфинали и национално гласуване в световния конкурс за приготвяне на паеля. Всеки глас и всяко споделяне е от значение. Крайният срок е 27 юни, а големият финал е на 20 септември във Валенсия. Всеки, който желае, може да подкрепи Ник, като гласува за него ТУК, за да може той да представи България подобаващо! А сега повече за Николай Тодоров и участието му в конкурса:

„Може би трябва да си превъртя езика и да кажа „паейя“, както го наричат испаноговорящите, но и двете са верни – „паейя“ и „паеля“. Става въпрос за световен шампионат по приготвяне на паеля“, казва Николай Тодоров.

– Това е голяма гордост за Варна и изобщо за България, че един не мастършеф, а по-скоро любител в кулинарията е стигнал до такова високо ниво. Какво е паеля?

„Паелята е испанско национално ястие. През годините се превръща в обединяващо ястие за много хора – ястието за приятели, ястие, което се прави в голяма тава. Паеля за един или двама души рядко се приготвя, тя се прави обикновено през уикендите, в празнични дни, по време на така наречените фиести в Испания – празниците, времето, в което хората се събират и сближават. Дори непознати се сближават покрай паелята“, обяснява Тодоров, след което разказа малко повече за състезанието.

„Състезанието е на няколко етапа, първият етап беше онлайн събеседване, изпращане на биография, видеопредставяне. След това журито определи 44 полуфиналисти от 25 страни, които в момента се борим да достигнем до финала – там ще достигнат само 10 човека. Кандидатите са от цял свят – САЩ, Франция, Колумбия, Мексико, Чили, Хаити, Италия, Белгия и т.н. Единственият представител от България съм аз. Предизвикателството наистина е голямо. Когато реших да се впусна в тази надпревара си казах, че това може да доведе позитиви както на Варна, така и на България, така и на кулинарната школа и сцена у нас. Държа да отбележа, че аз не съм професионален готвач, но съм любител кулинар, изследвам стриит фууд културата, световната кухня, подправки, рецепти. Пътувам постоянно по света и първата ми среща с паелята, преди повече от 25 години, ме влюби от пръв поглед в нея. Когато опитах паеля веднага реших да я приготвя обратно в България и за приятели. Учих се от испанско семейство как да готвя паеля – отделиха ми цял ден и това беше моята първа истинска среща с приготвянето на паеля“, разказва Николай Тодоров пред медия „Нова Варна“.

– Каква е тайната при приготвянето на паеля?

„Това са съставките и последователността на смесването на продуктите в голямата тава. Паелята е по много рецепти – морска, с пилешко, свинско месо, заешко, охлюви. Във всяка част на Испания паелята има своите характерни подправки и добавки. Правих много експерименти с паелята и за тези 25 години съм приготвил повече от 100 паели на фестивали, събития, работилници. Обикновено най-предпочитания ориз за паеля е испанският „бомба“, но в България използваме български ориз“, разкри любителят кулинар.

– Идеята на паелята е да обедини консуматорите?

„Да, паелята се прави в голям кръгъл тиган, който може да стигне до 2-3 метра в диаметър. Това е ястието, което събира хората около себе си. Много често паелята се консумира директно от тавата и това в някои части на света е част от културата на хранене. Предизвикателството пред мен е наистина голямо. Получавам голяма подкрепа от познати и непознати, усещам позитивната им енергия и пожелания, така че това е още едно доказателство за позитивния заряд на паелята“, казва Тодоров.

– Един апел към варненци – подкрепете Ник, за да спечели световното първенство по паеля.

„Паелята е една закачка и следваща възможност да добавим още нещо към стойността на Варна – световната купа по паеля може да се окаже добър трамплин за популяризиране на Варна и страната ни“, смята Тодоров.

– А за хората, които не те познават, как се стигна до стрийт културата, която представяш?

„Животът на улицата е нещо, което винаги ме е занимавало. От ранна младежка възраст имам възможност да пътувам по света и изследвам стрийт-културата във всичките й измерения – мода, храна, изкуство, забавления, фестивали. Всички тези елементи, подредени в един общ пъзел, създават облика на съвременната градска култура“, заяви Тодоров.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/