in

Най-малко 27 души загинаха, включително четири деца, след нова руска атака в Киев

Снимка: YouTube/The Times and The Sunday Times

Намериха тялото на изчезнало момче в Украйна. От градският отдел за гражданска защита съобщиха, че е извадено от разрушената болница в Киев днес, паднала след руски ракетен удар. 

Най-малко 27 души загинаха при опустошителни руски въздушни удари срещу Киев в понеделник, включително четири деца, а 117 души бяха ранени, пише Yahoo News.

Вторник е определен да бъде ден на траур в Киев, след като ракета удари една от най-важните педиатрични болници в Украйна в столицата. Стотици спасители и доброволци все още издирваха хора, попаднали сред развалините.

Деца, болни от рак, които бяха спасени, седяха в скута на майките си на улицата. Двама възрастни са убити в болницата, включително лекар.

Украйна заяви, че атаката е била целенасочена, тъй като видеозапис показва как крилата ракета се приближава безпрепятствено към сградата. Въпреки това руските военни заявиха, че ударът е причинен от погрешно използване на украинска противовъздушна отбранителна ракета, без да предоставят доказателства.

Седем души бяха убити в голяма жилищна сграда близо до болницата, включително три деца. Двама души загинаха в промишлено предприятие. Имаше неофициални сведения, че е имало атаки срещу оръжейна компания.

Девет души бяха убити в друга частично разрушена болница и седем души бяха убити в бизнес център.

Съветът за сигурност на ООН в Ню Йорк ще обсъди опустошителната атака. Но като постоянен член на най-висшия орган на ООН, Русия има право на вето, така че не се очаква Москва да бъде осъдена.

Украйна се опитва да отблъсне руската инвазия от февруари 2022 г. и зависи до голяма степен от подкрепата на Запада. Киев многократно призовава съюзниците си да предоставят още по-модерни системи за противовъздушна отбрана.

Публикувано от Александра Камбурова