in

Пак пожари в Североизточна България

Снимка: СИДП

От пресцентъра на ОДМВР-Шумен съобщават за медия „Нова Варна“, че дежурните противопожарни екипи през последните три денонощия са реагирали на 23 сигнала за произшествия

 За времето от 12 до 13 юли са ликвидирали седем пожара. На 12 юли в 12:24 часа е получен сигнал за пожар в стърнище в землището на село Радко Димитриево. Към мястото на произшествието е насочен екип на РСПБЗН-Шумен. На място огнеборците заварили да гори стърнище с бали със слама. Установено било, че пламъците тръгнали след искра в машина за балиране. Унищожени са 30 бали с фураж. Пожарът бил ликвидиран с помощта на 3 тона вода.

Пожар в сухи треви и храсти на много голяма площ в землището на село Златар е ликввидиран от екипи на УПБЗН-Смядово, РСПБЗН-Велики Преслав и РСПБЗН-Шумен. Сигнал за пожара е приет в 14:20 часа на 12 юли. След пристигане на място огнеборците заварили да гори стърнище в сухи треви и храсти, които граничат с широколистна гора. 15 огнеборци са се включили в ликвидиране на пожара, който тръгнал след небрежност при боравене с открит огън. Благодарение на бързите действия от опожаряване е спасена 10 000 дка широколистна гора. В гасенето на пожара помощ са оказали и служители на горкото стопанство в Смядово и Велики Преслав.

Ликвидирани са пожари в сухи треви в село Каспичан, в село Тодоро Икономово и в село Марково. 100 декара с посеви са спасени от унищожаване след пожара в село Марково, сигнал за който е приет в 13:46 часа на 12 юли. Пламъците тръгнали след възникнал поради небрежност при боравене с открит огън и се прехвърлил в стърнище. Помощ на огнеборците оказал земеделски производител с два трактора с плугове и една водоноска и трима жители на селото с камион за гасене. Два екипа от РСПБЗН-Нови пазар са локализирали и погасили пламъците.

Събота срещу неделя са ликвидирани два пожара в сухи треви на ул. “Подуево“ в Шумен, в сухи треви на ул. “Тодор Петков“ в Шумен, пожар в отпадъци в село Пет могили, пожар в сухи треви в село Златар, в който са се включили 20 служители на ДГС и с техника. В 13:32 часа е приет сигнал за пушек под стълбище на жилищен блок на ул.“ Цар Иван Александър“ в Шумен. В стълбищна клетка била изхвърлена незагасена цигара. Пламъците са погасени, не са нанесени материални загуби.

През последното денонощие дежурните противопожарни и спасителни екипи са погасили пожари в сухи треви и храсти в землището на село Хитрино, в сухи треви на ул. “Индустриална“ в Шумен, в гасенето на който са се включили два екипа. Погасен е пожар в сухи треви и храсти на ул.“ Асен Златаров“ в Шумен, пламъците на който стигнали почти до къща и спомагателна постройка към нея. Двете сгради са спасени, пожарът е ликвидиран след 21 часа, а причина за възникването му е небрежност при боравене с открит огън.

Пожар в микробус е бил погасен от собственика до идване на екипа на ул. “Беласица“ във Велики Преслав. Възпламеняването било в двигателния отсек след късо съединение. Екипът обезопасил автомобила, разкачил акумулатора.

Ликвидиран е пожар в сухи треви и храсти в Плиска на 14 юли, който тръгнал след преплитане на жици от електропровод и паднали искри.

Три къщи и 15 декара с посеви са били спасени след пожар в сухи треви и храсти до стопанския двор в село Никола Козлево в следобедните часове на 14 юли. Пламъците тръгнали след небрежност при боравене с открит огън.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.