in

За пълната с дрога яхта, открита по Черноморието: Откъде са кокаинът и канабисът?

Снимка: Pixabay

Припомняме, че вчера гранични полицаи откриха голямо количество наркотици на яхта в Царево. Намерени са 94 пакета с по 500 грама канабис, почти килограм кокаин и 45 грама екстази. Яхтата се е намирала на пристанището в Царево. 

Общата стойност на наркотиците е над 1 200 000 лева. По информация на Нова телевизия са арестувани двама души – румънски и български гражданин. Яхтата е трябвало да отплава за Турция.

„Контингентът задържа структурата си през годините. Не е учудващо, че един от двамата задържани, и друг път е бил арестуван за разпространение на наркотици. Голяма част от хората, които се занимават с незаконна дейност биват осъдени, изтърпяват наказанията си, излизат и започват отново да се занимават с незаконна дейност. Това е проблем на обществото, тъй като не успяваме да реинтегрираме извършителите на престъпления обратно в нормалния живот”, коментира в ефира на Нова Нюз експертът по сигурност към Центъра за изследване на демокрацията Мариян Събев.

„При положение, че този канал за Турция съществува и марихуаната там е на двойно по-висока цена от България, те спокойно могат да продадат яхтата или да я изоставят, защото печалбата, която ще реализират от пласмента на трева, ще бъде голяма”, обясни журналистът от „Телеграф” Захари Белчев.

Според Събев количеството на задържанията на кокаин расте, като в Европа са задържани около 380 тона. „Търсенето се увеличава, чистотата на субстанцията също, цените се задържат. Кокаинът почти достига нивата на канабиса. Не мисля, че откритият канабис е произведен в България, защото пратката не е толкова голяма”, посочи още експертът по сигурност.

„Морският транспорт е основният начин за доставка на кокаин. Не ми се вярва тези пакети да са вкарани в страната, вероятно са производство на български лаборатории”, каза Белчев.

По думи на Събев трафика на наркотици от България към Турция възлиза на няколко стотин.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/