in

Отровни змии пълзят из Варна

Снимка: Pixabay

Много сигнали за забелязани отровни змии са получени във Варна. Подобни сигнали тази година има от Аксаково, кв. „Виница“, както и от сметището в с. Въглен. Змиеловецът на Варна Боян Благоев хваща между пет и осем пепелянки на сезон.

Последният случай е именно от Въглен, където змията се оказва скрита в шахта. „Влязох вътре, където се беше свила. Хванах я с ръка, светнах с фенерчето“, обясни пред Радио Варна Боян Благоев.

Пепелянката е изключително бърза змия, тъй като е къса – максималната ѝ дължина е около 60 см. „Взех я, сложих я в един чувал и я оставих след табелата за Варна. Важното е да има вода някъде… Ако се опита да те ухапе, трябва да си по-бърз от нея“, допълни Благоев.

Ако видим пепелянка, съветва ни той, трябва да знаем, че тя се страхува повече от нас, отколкото ние от нея. „Ако змията е застанала на пътеката в гората примерно, в първия момент, докато усети какво се случва, тя не чува, а усеща вибрациите, притаява се, и ако успее да се шмугне и успее да се избяга, бяга. Ако обаче не успее да избяга, стои на едно място. Ако я настъпим, сто процента ще ни ухапе“, допълни Боян Благоев.

В Морската градина е пълно със смокове, допълни Боян Благоев. Змиеловецът се отзовава преди десетина дни на сигнал от двор в кв. „Виница“.

Ако видим змия, трябва да подадем сигнал до оперативния дежурен в Община Варна или на 112, за да се отзове змиеловецът.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/