in

СЗО бие тревога: Има опасения за избухване на силно заразен вирус в Газа

Кадър: Youtube/The Times and The Sunday Times

От СЗО са изключително обезпокоени от възможността за избухване на силно заразен вирус на полиомиелит в Газа. Опасенията идват заради открити следи от него в отпадъчните води.

Заразата е по-известна като детски паралич и представлява остро вирусно инфекциозно заболяване, което се предава по фекално-орален път. Източници на заразата са болни хора и вирусоносителите.

Д-р Аядил Сапарбеков, ръководител на екипа на СЗО в палестинските територии, заяви пред репортери, че се извършва оценка на риска и че междувременно здравните работници в Газа дават съвети за защита на 2,3-милионното население.

Той добави, че ще бъде „много трудно“ за хората да ги спазват, като се има предвид разрушаването на водоснабдителните и канализационните услуги, предава бТВ.

Следи от полиомиелит, който се разпространява чрез фекалии, бяха открити в проби от канализацията, взети от 2 различни места в Газа преди месец, което показва, че вирусът може да циркулира.

Досега не са регистрирани свързани с него случаи на паралич. Но в неделя израелските военни заявиха, че са започнали да ваксинират своите войници.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/