in

Наскоро сме преживели най-горещия ден, регистриран някога, твърди „Коперник“

Колаж: "Нова Варна"

Според предварителните данни на Службата за климатични промени „Коперник“ на ЕС, 21 юли 2024 година (неделя) е бил най-горещият ден, регистриран някога. На този ден средната глобална температура на въздуха на повърхността на земята е достигнала 17,09 градуса по Целзий. Това е малко по-високо от предишния рекорд от 17,08 градуса по Целзий, поставен през юли 2023 г.

„Коперник“ проследява подобни глобални климатични модели от 1940 г. насам. Досега всеки месец от юни 2023 г. е класиран като най-горещият на планетата, в сравнение със съответния месец от предишни години.

„Климатът продължава да се затопля в резултат на нарастващите парникови газове в атмосферата. Ние със сигурност ще видим нов рекорд през следващите няколко месеца и години”, допълни Карло Буонтемпо, който е директор на службата „Коперник“.

Миналата година рекордът беше подобрен в четири поредни дни – от 3 до 6 юли, тъй като климатичните промени, предизвикани от изгарянето на изкопаеми горива, доведоха до екстремни горещини в Северното полукълбо.

Горещините през 2023 година изпепелиха големи части от Съединените щати, Европа и Русия, а тази година горещата вълна предизвика пожари в Северна Америка, Европа и Азия.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/