in

Майстори на корупцията във Варна: Пътник се опита да подкупи полицейски служители

Колаж: "Нова Варна"

След като водач на автомобил бе спрян за шофиране в нетрезво състояние, негов пътник се опита да подкупи полицейски служители във Варна.

Вчера, около 10 часа във варненския кв. „Аспарухово“, служителите на реда спрели за проверка лек автомобил. Силната миризма на алкохол, носеща се от купето на автомобила, накарала полицаите да изпробват водача за употреба на спиртни напитки.

Тестът отчел над 2 промила алкохол, а неговия спътник, за да избегне наказание на приятеля си, извадил две банкноти от по 50 евро и се опитал да ги даде на униформените, съобщиха от пресслужбата на ОДМВР-Варна.

По случая са образувани две производства. Едното е бързо за наличие на алкохол в издишания въздух, а другото е досъдебно – за опит на подкуп на длъжностно лице.

През изминалата 2023 г. корупцията в България е достигнала нов връх за последните над две десетилетия. Мерките за противодействие не са достатъчни. Бизнесът страда.

Това са част от изводите в последния доклад за нивата на корупцията в България – „Завладяната държава: В търсене на антикорупционни резултати“, публикуван през април тази година. Той е на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) и е базиран на данните от Системата за мониторинг на корупцията, създадена от ЦИД през 1998 г.

Според последните данни близо 35% от гражданите съобщават, че през 2023 г. им е бил искан подкуп, а 30% признават, че са участвали в корупционни сделки. Причините за високите нива са много и се простират от неефективните антикорупционни мерки до руското икономическо влияние.

Публикувано от Александра Камбурова