in

Групи от Общинския съвет с позиции за поведението на кмета на Варна

Снимка: Facebook/Христо Димитров

От „Алтернативата на гражданите“ и от „Възраждане“ изпратиха свои позиции, в които коментират поведението на кмета на Варна Благомир Коцев. Според „Алтернативата“ варненският кмет днес е показал шокиращо поведение. По-късно и от БСП излязоха със своя позиция с призив към кмета

Позиция на общинските съветници от „Алтернативата на гражданите” по отношение поведението на кмета на Община Варна Благомир Коцев по време на 13-та сесия на Общински съвет – Варна, провела се на 29.07.2024г.

Уважаеми представители на медиите, обръщаме се към вас, а чрез вас към гражданите на Варна, с позиция по повод шокиращото поведение на кмета на Община Варна по време на провелата се днес сесия на Общински съвет. Със съжаление ще кажем, че днес наблюдавахме опит за саботаж на работата на Общински съвет, грубо погазване на процедурите и поредна проява на неуважение към представителите на местния парламент, излъчени от гражданите на Варна.

Това не е първият случай, в който кметът Благомир Коцев използва зала „Пленарна” за личен ПР, но този път бяхме свидетели на опит за манипулация на общественото мнение от заплашителен мащаб.

Трибуната му, предоставена по право от Общински съвет за отговори по същество на въпроси, всъщност бива използвана единствено за прехвърляне на отговорност. Вече 10 месеца отговорността за несправянето с проблемите на града е прехвърляна на ВиК, пътни фирми, общинските съветници от всички групи и дори на самите граждани, които според кмета Коцев са виновни за потресаващата мръсотия в града. Свидетели сме на наистина безпрецедентно несправяне и дори несъвместимост с управленските функции.

Още по-притеснителен е търсеният разрив в комуникацията му с представителите на Общински съвет, предизвикан чрез системни прояви на неуважение чрез излизане от зала, отговори на поставени въпроси в последния момент и игнориране на всяка различна позиция, без оглед на нейната обективност и капацитет. Извънредни точки за гласуване системно се внасят 30 минути преди началото на всяка сесия, докато администрацията е имала цял месец за тяхната подготовка и разглеждане в съответните комисии. Като резултат, точките резонно биват изтеглени от дневния ред за спазване на процедурата, а случаят е използван за пореден пост в социалните медии, в който отговорност за управлението на града се прехвърля на някой друг.

В обобщение, налице е грубо погазване на разпоредбите и правилника на Общински съвет и показване на смазваща некомпетентност по отношение на намирането на диалог и подкрепа от неговите членове.

За пореден път призоваваме кмета Благомир Коцев за диалогичност. Надяваме се да влезе в ролята си на обединител, да се вслушва повече в гласа на варненци и по-малко в ПР-ите си.

С уважение,
Христо Димитров
Владислав Бакалов
Иво Балчев
Георги Кулински
Давид Киркоров
Мартин Димов

От „Възраждане“ също излязоха с позиция:  Николай Костадинов: Единственият виновен за липсата на активност във Варна е само кметът Коцев!

Единственият виновен за липсата на активност във Варна е само кметът Коцев. Това заяви зам.-председателят на Общинския съвет във Варна Николай Костадинов, част от групата на „Възраждане“ в местния парламент.

Костадинов заяви, че ако един кмет не търси вината за всичко, първо в себе си, това означава, че той не може да бъде полезен за представляваната от него община.

„Кметът трябва да създава, защитава и реализира идеи. Коцев доказа, че не може и трите.

Присъствието му на сесии на Общински съвет е нещо екзотично, но не и когато трябва да си направи политически ПР.

Днес опита да направи това, но уви и този път безуспешно“, отбеляза Костадинов.

Според него, кметът на Варна е внесъл изключително слабо предложение за т.н. бързи ремонти.

„Предложение за повече от милион без ясна аргументация, икономическа и кадрова обосновка. Според предложението се очаква озеленители да управляват челен товарач, бетоновоз и др. тежка техника.

Предложението не беше прието на ПК „Структури и общинска администрация“, като Коцев трябваше да го прецизира. Вместо да осмисли градивната критика от всички съветници и да внесе сериозно предложение по темата, Коцев опита да пробута, буквално пробута, слабото решение и на сесия. Логично беше отхвърлено със сериозно мнозинство от повечето съветници.

Варна губи милиони, защото Коцев и екипът му не умеят да обясняват и защитават предложенията, които други хора му пишат.

Предложения за стотици милиони не могат да бъдат задействани, защото се появяват извънредни административни разходи за стотици хиляди левове, за които научаваме в последния момент. Колко още има такива? Може ли да се окаже, че в този ред на мисли ще платим повече, отколкото ще получи общината?

Настояваме Коцев да осъзнае, че Варна не е офшорна фирма в Малта и за управлението й са нужни сериозни качества, най-вече мъжество.

Никой градоначалник не може да работи на принципа „Искам! Ако не се съгласите, ще напиша пост във фейсбук.“.

Бягството от сесии на кмета и администрацията не е решение, а се случва за пореден път.

Коцев се превръща в първия независим кмет на Варна, защото от него нищо не зависи“, категоричен бе Николай Костадинов.

С уважение,

Екипът на „Възраждане“

Позицията на БСП:

Ние, общинските съветници от Коалиция „БСП за България“, категорично сме против спирането на важните за Варна проекти, финансирани от Държавния бюджет.

От конфронтацията между кмет и общински съвет, губят само варненци.

Призоваваме г-н Коцев за подновявяне на диалога между институциите, за да не загубим планираните 300 млн. за общински проекти.

Варненци не заслужават да влиза в клопката на политическото противопоставяне.

Днес стана ясно и това, че Общинският съвет във Варна има нов заместник-председател

Цветелина Атанасова е новият заместник-председател на Общинския съвет. Кандидатурата й беше предложена от групата на „Алтернативата“ в местния парламент.

Атанасова заема мястото на избрания за народен представител Ивайло Костадинов.

Тя е първи мандат общински съветник от партия „Има такъв народ“. Към момента Атанасова участва в работата на постоянните комисии „Социални дейности и жилищна политика”, „Здравеопазване“ и „Финанси и бюджет”, както и на четирите временни комисии към Общинския съвет.

Снимка: Общински съвет – Варна

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/