in

Какви са условията, за да получаваме съобщения за извънредни ситуации и бедствия от BG-ALERT?

Колаж: Редакция "Нова Варна"

Инспектор Георги Лукарев от гл. дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ обясни какви са условията, за да получаваме съобщение от BG-ALERT

„Условията, за да получите съобщение от BG-ALERT е устройството да поддържа технологията, която не се поддържа от по-старите телефони. Необходимо е да има обхват на мобилен оператор, тъй като съобщението се разпространява чрез техните клетки“, разясни инспектор Георги Лукарев от гл. дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в ефира на Нова Нюз.

Той посочи, че причината съобщението да се получават по различно време е, че то се излъчва за определен период от време. „Навлизайки в обхвата на клетките на мобилните оператори, които са в зоната на разпространение на съобщението, когато устройството се свърже с клетката, тогава то ще получи съобщението“, каза Лукарев.

За какво предупреждава системата за ранно предупреждение при извънредни ситуации и бедствия BG-ALERT:

Събитията, за които системата предупреждава, са: природни бедствия, причинено от човека бедствие или извънредна ситуация, терористичен акт, обявени за общодържавно издирване малолетни и непълнолетни лица, за които може да се предположи, че животът и/или здравето им са в опасност; обявени за общодържавно издирване лица, за които се предполага, че са изпаднали или могат да изпаднат в положение, поставящо в риск живота и/или здравето им.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/