in

Голям проблем с годишните технически прегледи: Българите „не признават сервиз и реглаж“

Кадър: Youtube/JustRide TM

Проблемите на пътя никога не спират. Случаите на спрени шофьори, употребили алкохол или наркотични вещества, зачестяват. Елица Буенова и Красимир Георгиев говориха и за проблема с годишните технически прегледи.

След промяната в правилата за новите технически прегледи много шофьори не успяха да минат тестовете с бензиновите си коли най-вече заради европейските изисквания за нивата на вредни емисии. Транспортният министър предложи промени, а именно да удължат периода за отстраняване на нередностите и колите, които имат проблем с изгорелите газове, да влязат в категория „значителни“. Той обаче беше категоричен, че промяна в прага за вредни емисии не може да се въведе. Темата коментираха адвокат Елица Буенова и председателят на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България Красимир Георгиев, предаде NOVA.

Георгиев посочи, че не е вярно, че шофьорите на автомобили не са знаели кога ще влезе в сила дата за новите изисквания. Той посочи, че българите чакат винаги последния момент и „не признават сервиз и реглаж“. Проблемът на бензиновите автомобили е, че не се поддържат, а не че са стари, допълни той.

По данни на Министерство на финансите от началото на годината 120 от близо 1200 конфискувани автомобила получават пазарна реализация след търгове на НАП. Буенова каза, че тази мярка не е въведена, „за да ни вземат колите, да ги продават и да ни крадат парите“. Тя посочи, че има ефект от тази рестрикция, тъй като шофьорите се страхуват да не им бъде отнет автомобила и затова драстично са намалели хората, които се качват зад волана след употреба на алкохол и наркотици.

Георгиев посочи, че проблем за шофьорите е дългият период от взимане на пробата до излизане на резултатите, а именно една година, което е твърде много време.

„Преди година и половина, ако бяхте обжалвали мярката, с която са ви взела колата и книжката, съдът щеше да я потвърди. Но делата станаха много, вредите за държавата също станаха големи. Затова бе взето следното решение – Върховен административен съд излезе с практика, при която, ако не сте обжалвали мярката в 14-дневен срок, нямате право на обезщетение. И така всички хора, които не са знаели, че тази практика ще излезе, губят правото на обезщетение, но трябва и да платят разноските на своя адвокат и юристите на МВР. Това е потресаващо“ , обясни Георгиева.

Публикувано от Александра Камбурова