in

Тения излиза от чешми в българско село: Хората са шокирани (ВИДЕО)

Колаж: "Нова Варна"

Стана ясно, че от чешмите в село край Свищов тече питейна вода с тения в нея. Става въпрос за село Ореш. Живущите в населеното място са шокирани от видяното.

За скандалния случай сигнализира млад мъж, който публикува видео в социалната мрежа Фейсбук.

Вижда се, че паразитите са с дължина поне 8 – 10 см.

По думите на мъжа, заснел видеото, тениите са излезли при пускането на крана в мивката.

РЗИ – Велико Търново са сезирани и е започнала светкавична проверка, съобщава „Борба“.

Хората са категорични, че институциите незабавно следва да вземат мерки за справяне с проблема и да накажат виновните за създалата се ситуация.

До привеждане на водата в годна за консумация местните ще използват само минерална такава, закупена от хранителните магазини.

Първият за годината случай на заразен човек с кучешка тения (ехинококоза) беше регистриран от РЗИ – Кърджали. Заразеният бе 54-годишен мъж от Кърджали.

Припомняме, че драстичен ръст на заразените бе отчетен през 2018 г. Тогава регистрираните случаи са били 20, при почти два пъти по-малко в сравнение с предходната 2017 г. Близо една трета от заразените са били рецидиви, а три от случаите са били на деца и младежи.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/