in

Правото на аборт: Актуалната тема в предизборната кампания за президент на САЩ

Колаж: "Нова Варна"

Има ли промяна в позициите на Тръмп и Харис относно актуалната тема за правото на аборт в САЩ? Демократите твърдо застават зад правото на избор на аборт.

„Ние вярваме в свободата на репродукцията. Ще спрем Доналд Тръмп в неговата екстремна политика за спиране на абортите, защото вярваме, че жените трябва да взимат решения за собственото си тяло, а не правителството да им казва какво да правят”, заяви Харис.

Президентът Доналд Тръмп подчерта, че предпочита всеки американски щат да решава самостоятелно дали да разреши правото на аборт, или не. Кандидатът за президент и представителите на републиканците наскоро смекчиха тона, с който коментираха темата, посочват от Voice of America.

Демократите твърдо застават зад правото на избор на аборт. На 23 юли съпругът на Камала Харис – Дъг Емхоф, посети репродуктивен здравен център в Маклийн, Вирджиния. Директорът на здравното заведение д-р Джесика Рубино посочи, че темата за репродуктивното здраве е една от най-важните в кампанията за изборите за президент. „Важно е вицепрезидентът и съпругът й да са съсредоточени върху това, да продължават да са ангажирани с всички, които работят по тези въпроси“, каза тя.

Сред групите, които застават срещу правото на аброт, има преставители, които смятат, че репродуктивните права ще бъдат определящи при броенето на бюлетините през ноември.

Анализатори очакват, че кампанията на Тръмп ще продължи приоритизира темата за икономиката като ключова за американците, посочват от VOA.

Публикувано от Александра Камбурова